Skip to main content
CH1521750.jpg

Kinderen gewond en op de vlucht geslagen in stad Kunduz

Woensdag 11 Augustus 2021

Save the Children maakt zich grote zorgen over de geschatte 36 duizend kinderen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in de stad Kunduz, in het noordoosten van Afghanistan.

Save the Children medewerkers in Kunduz geven aan dat ten minste 60.000 mensen hun huizen zijn ontvlucht. De stad wordt geteisterd door rondvliegende kogels, luchtaanvallen en ontploffingen nadat het conflict in Kunduz afgelopen weekend escaleerde. Gevluchte families verblijven momenteel in tenten en onder zeilen, zonder voedsel en water. Christopher Nyamandi, directeur van Save the Children in Afghanistan: “Als ze al brood bij zich hebben, is dat keihard en niet te eten voor kinderen. Met wat energy drinks krijgen ze het een beetje zacht. Gezond is het niet, maar de situatie is echt schrijnend.”
 
Gewonde kinderen hebben geen toegang tot goede medische zorg, waarschuwt de organisatie. Het lukt hulporganisaties momenteel niet om toegang te krijgen tot de gevluchte families om hen te voorzien van water, voedsel en medicijnen.
 
De Verenigde Naties stellen dat minstens 27 kinderen de afgelopen drie dagen zijn gedood in Afghanistan.
Volgens de VN hebben alleen al in de afgelopen twee maanden ongeveer 130.000 mensen hun huizen en dorpen moeten verlaten, waarvan 60% kinderen. In totaal raakten de afgelopen 12 maanden meer dan 613.000 mensen ontheemd, waaronder 362.000 kinderen.  
 
Nyamandi: “Veel van onze staf moest zelf vluchten, maar onze medewerkers in Kunduz zeggen dat de situatie steeds ernstiger wordt. Families worden gedwongen om te vluchten naar veiliger delen van de stad, waar ze buiten onder zeilen verblijven, omgeven door het geluid van geweerschoten en explosies. Gewonde kinderen hebben geen toegang tot medische hulp en ze hebben niets te eten. Ze hebben honger en zijn getraumatiseerd door de geluiden van vliegtuigen en de bomexplosies. Er zijn nog steeds luchtaanvallen gaande in Kunduz en daarmee staan er nog meer kinderlevens op het spel. Basisvoorzieningen zoals water, gezondheidszorg en scholen zijn niet toegankelijk. Markten zijn vernietigd en bijna allemaal dicht, waardoor het extra moeilijk is voor mensen om voedsel te krijgen.”
 
Veel gezinnen vluchten ook naar de hoofdstad Kabul. Nyamandi: “Ik vroeg een kind wat haar grootste wens was en dat was dat ze weer op straat zou kunnen spelen.”
 
Save the Children gaat door
Nyamandi: “Kinderen horen niet in een oorlogsgebied thuis, en we maken ons extreem veel zorgen over de veiligheid van kinderen die nu geen toegang hebben tot onderdak, voedsel en medische zorg. We verzoeken alle strijdende partijen om het geweld te stoppen en burgerlevens te beschermen, vooral die van kinderen. Een vredesovereenkomst moet worden bereikt zodat Afghaanse kinderen, die al zo lang moeten leven te midden van oorlog, eindelijk kunnen opgroeien in een land zonder geweld en honger.”
 
Over toelaten van hulp valt niet te onderhandelen, is het standpunt van de organisatie (zie ook ons opiniestuk hierover in NRC).

Kijk niet toe, kom in actie! Teken onze petitieZorg dat miljoenen Afghaanse kinderen levensreddende hulp krijgen