Skip to main content
16cc7963-aaf1-495b-bbd1-782c38b2a282.jpg.webp

Kinderen mogen geen pion zijn in politiek spel aan de grens met Wit-Rusland

Woensdag 10 November 2021
Met de recente escalatie aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland – waar een grote groep migranten en vluchtelingen, waaronder kinderen, vastzitten in geïmproviseerde kampen doet Save the Children een klemmend beroep op staten om de veiligheid van deze kinderen te garanderen.
 
Anita Bay, directeur van Save the Children Europa: “Wat er aan de grens van Wit-Rusland gebeurt, is in strijd met de EU-wetgeving en waarden. Kinderen die sinds eind augustus bij de grens met Polen, Litouwen en Letland zijn gestrand, kampen met onderkoeling, uitputting en honger. Hun mentale en fysieke gezondheid is verslechterd door de gevaarlijke reis.  We hebben beelden gezien van hele families die zijn teruggedreven naar Wit-Rusland. Hun verzoek om internationale bescherming en onmiddellijke hulp werd genegeerd. Het is onaanvaardbaar dat de levens van kinderen en hun families worden gebruikt als ruilmiddel in een regionaal conflict.”

De kinderrechtenorganisatie roept daarom de Europese Unie op om deze kinderen en gezinnen toegang te geven tot EU-gebieden, zodat ze om internationale bescherming in Europa kunnen vragen. Lidstaten zijn verplicht voedsel, water, kleding, adequate medische zorg en onderdak te verstrekken aan mensen die tussen de grenzen gestrand zijn. Dat bepaalde eind augustus van dit jaar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Bay: “Pushbacks aan de grenzen moeten onmiddellijk stoppen en alle kinderen moeten het recht krijgen op de bescherming, zorg en ondersteuning die ze zo hard nodig hebben. NGO's moeten ook onverwijld toegang krijgen tot grensgebieden om mensen in nood te ondersteunen en de situatie in de gaten te houden."