Skip to main content
4265e396-557b-4453-a583-025ef7573eb2.jpg.webp

Mozambique: ‘Zelfs kinderen van 11 jaar slachtoffer gruwelijk geweld’

Dinsdag 16 Maart 2021
Het nieuws over gruwelijkheden waarbij zelfs kinderen doelwit zijn van extremisten, sijpelt door naar de hulpverleners van Save the Children.
 
Bijna 670.000 mensen zijn nu ontheemd in Mozambique als gevolg van het conflict in Cabo Delgado, in het noorden van Mozambique. Hulpverleners bieden praktische hulp en psychosociale ondersteuning.

Een moeder, Elsa*, 28 die met haar kinderen in een opvangkamp kwam, zei: "Die nacht werd ons dorp aangevallen en huizen verbrand. Toen het allemaal begon, was ik thuis met mijn vier kinderen. We probeerden naar het bos te ontsnappen, maar ze namen mijn oudste zoon mee en onthoofdden hem. We konden niets doen omdat we ook gedood zouden worden." Amelia* van 29: "Nadat mijn 11-jarige zoon was vermoord, begrepen we dat het niet langer veilig was om in mijn dorp te blijven. We vluchtten naar het huis van mijn vader in een ander dorp, maar een paar dagen later begonnen de aanvallen daar ook. Ik, mijn vader en de kinderen brachten vijf dagen door met het eten van groene bananen en het drinken van bananenboomwater totdat we vervoer kregen dat ons hier bracht." Nu verblijft ze kilometers verderop met haar drie overgebleven kinderen tijdelijk bij haar broer.

Regio hard getroffen
Chance Briggs, directeur van Save the Children Mozambique zegt: “Save the Children is verontwaardigd en diep bedroefd door berichten dat kinderen het doelwit zijn van dit conflict.” Kinderen die getuige zijn geweest van de moord op hun broers en zussen, kunnen angst en depressie ervaren of een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen. Briggs: “Terwijl de wereld opgeslokt werd door de coronapandemie, werd de laatste twaalf maanden het conflict in Cabo Delgado schromelijk over het hoofd gezien. Zeker 2.600 mensen zijn gestorven van wie ruim 1.300 burgers. Ruim een miljoen mensen lijden honger. Humanitaire hulp is daarom hard nodig.”

Wat doet Save the Children nu al
Directe psychosociale hulp is er nu voor de kinderen en hun families. Ook is er ‘slachtofferhulp’ voor de collega’s van Save the Children. De organisatie is aanwezig in Mozambique met noodhulp en structurele hulpprogramma’s op het gebied van water en sanitatie. De organisatie biedt hulp aan mensen die getroffen worden zowel door conflicten als door het natuurgeweld. Ook de families die wonen in de gebieden waar nu veel ontheemden naar toe trekken, ontvangen steun. Inmiddels hebben meer dan 70.000 mensen, (waaronder meer dan 50.000 kinderen), onderwijs, gezondheidszorg en toegang tot water en sanitaire voorzieningen gekregen.

In 2019 werd het gebied getroffen door Cycloon Kenneth. Het jaar er op waren er enorme overstromingen. Mozambique kampt al jaren met voortdurend geweld door extremistische groepen. Daarnaast eist de corona-crisis ook zijn tol.  

*de echte namen van de moeders zijn bekend bij Save the Children International