Skip to main content
ad12f387-9ecb-4e92-8886-9142643662d2.jpg

Nog eens 3,3 miljoen kinderen in Afghanistan lijden honger sinds machtsovername

Woensdag 22 December 2021
Nog eens 3,3 miljoen kinderen in Afghanistan lijden honger sinds de val van de vorige Afghaanse regering, nu vier maanden geleden, blijkt uit een nieuwe analyse van Save the Children.
Het aantal Afghanen dat nu hongerlijdt, steeg bovendien van 81 naar 98 procent, blijkt uit cijfers van het WFP. Save the Children maakt zich grote zorgen omdat het gezondheidssysteem op instorten staat en kinderen zo niet de zorg kunnen krijgen die ze zo hard nodig hebben. 

Afghanistan gaat gebukt onder de ergste voedselcrisis ooit. Deze winter zullen naar verwachting in totaal 14 miljoen kinderen hongerlijden. Velen van hen dreigen ondervoed te raken. Save the Children maakt zich grote zorgen over het lot van kinderen en vreest dat zij niet de juiste zorg kunnen krijgen nu het gezondheidszorgsysteem op instorten staat. Hierdoor hebben ernstig ondervoede kinderen geen toegang tot specialistische behandelingen om te kunnen overleven. 

Drastische maatregelen
Veel Afghanen doen er alles aan om aan voedsel te komen en staan voor onmogelijke keuzes. Save the Children sprak met moeder Bibi van 40 jaar met een pasgeboren tweeling. Het arme gezin had al zeven kinderen en besloot een van de pasgeboren kinderen weg te geven aan een kinderloos echtpaar, om zo de overlevingskansen van het andere kindje te vergroten. Moeder Bibi zei: “Ik vond het verschrikkelijk om de tweeling op te splitsen, maar we hebben geen geld voor de tweeling.”  “Het is een extreem voorbeeld”, zegt Gabriëlla Waaijman, directeur noodhulp bij Save the Children, “maar er zijn meer vrouwen die me vertellen dat ze voor onmogelijke keuzes staan. Ook Fatima van 21 heeft een tweeling gekregen en zij zegt dat mensen haar geld hebben aangeboden om haar kinderen van haar te kopen, maar dat heeft ze geweigerd. 
 
Het verhaal van Fatima
De tweeling Ara en Milad van 18 maanden wonen bij hun moeder Fatima. Omdat de kinderen ziek en zwak zijn, zocht Fatima medische hulp. Save the Children zorgde voor therapeutisch voedsel voor de jongste kinderen van Fatima. Ook kreeg Fatima training over goede voeding voor zuigelingen en jonge kinderen, hygiënekits en een winterkit. De kleine Ara bleek aan ernstige acute ondervoeding te lijden en kreeg therapeutische voeding. Ara’s vader woont niet meer bij hen en Fatima zorgt alleen Ara, Milad en haar twee oudere kinderen. Ze heeft geen inkomen en is weer ingetrokken bij haar vader Abdul. Fatima: “We hebben het overdag koud en het wordt elke dag kouder. Mijn kinderen hebben niets om aan te trekken en ik kan me geen kleren veroorloven. Mijn zoon is ondervoed en hij voelt zich slecht, hij huilt de hele dag en nacht. Mijn vader zorgt voor drinkwater. Ik koop eten, ik koop meel, ik koop het als ik geld heb. Maar mijn kinderen verkopen dat wilde ik niet. Onze buren geven ons soms wat schapenmest, dat droog ik en bewaar het als brandstof voor de winter.”
 
Gabriella Waaijman: “Dit is een van de ergste humanitaire crises die we ooit hebben gezien. Wanhopige ouders komen naar onze klinieken met kinderen die gevaarlijk mager en ondervoed zijn. Door economische sancties is de levering aan Afghanistan van levensreddende hulp verstoord en vertraagd. En dat zou niet moeten, want wij hebben de capaciteit om onze hulp echt op te schalen, zodat we niet alleen moeders als Bibi en Fatima kunnen helpen.” Save the Children is in veel provincies aanwezig met een aanzienlijk aantal medewerkers. Op dit moment behandelen de mobiele klinieken van Save the Children kinderen met ondervoeding en delen medewerkers hygiënekits, dekens en warme kleding uit om de mensen door de bittere winter te helpen.