Skip to main content
5a8325bf-af86-4ffd-97b3-88358e6fc3ae.png.webp

5 vragen over plumpy nut: een pindapasta die wonderen verricht

Woensdag 7 September 2022
Plumpy Nut: een zakje met pindapasta waarmee we kinderen die ondervoed zijn behandelen. Wat is hier zo speciaal aan? Vijf vragen over Plumpy Nut. 

1. Wat is Plumpy Nut? 
In een zakje Plumpy Nut zit een pindakaasmengsel waaraan plantaardige olie, melkpoeder, hoogwaardige proteïnen, vitaminen en mineralen zijn toegevoegd. Dit hoog energetische mengsel (500 Kcal per zakje) wordt razendsnel in het lichaam opgenomen waardoor een ondervoed kind binnen 4 weken weer is aangesterkt.

2. Waarom is Plumpy Nut zo handig?
Plumpy'Nut is lang houdbaar (ruim 2 jaar) zonder koeling en kan gemakkelijk worden vervoerd en afgeleverd, ook op heel afgelegen plekken. Het kan direct uit de verpakking worden genuttigd, is gemakkelijk te doseren en heeft tot doel het ondervoede kindje zo snel mogelijk aan te laten sterken. Het is daarom een belangrijke en laagdrempelige levensader voor kinderen over de hele wereld. We geven Plumpy Nut alleen onder medische begeleiding.  
3. Hoe snel knappen kleine kinderen die ondervoed zijn op met Plumpy Nut?

Gemiddeld kan binnen 4 weken een ondervoed kind aansterken met Plumpy Nut. Na een behandeling van twee weken zijn kinderen weer op (basis)gewicht. Vervolgens zetten we de behandeling nog twee weken voort zodat ze goed aansterken.  

Voor ernstig en zwaar ondervoede kinderen kan een behandeling tot wel 8 weken duren. 

Naast de voedzame pindapasta, worden de kinderen ook medisch verzorgd om infecties te onderdrukken. Ondervoede kinderen zijn namelijk extra vatbaar voor ziektes en infecties, zoals longontsteking of mazelen.  

CH1696361-Ubah-four-with-mum-Yasmiin-28-at-a-stabalisation-centre-for-children-with-SAM-in-Puntland-Somalia
4. Plumpy Nut wordt alleen gegeven aan kinderen in de leeftijd van 6-24 maanden. Waarom is dat?
Plumpy Nut is specifiek voor de groep tussen 6-24 maanden omdat deze groep vaak als eerste én het meest getroffen wordt als er sprake is van ernstige acute ondervoeding door voedseltekorten. Dit kan veroorzaakt worden door het ontbreken van (voldoende) borstvoeding, en daarnaast ook medische complicaties.   
5. De voedselprijzen stijgen wereldwijd. Stijgt ook de prijs van Plumpy Nut, en wat voor gevolgen heeft dat voor de hulp die jullie bieden?
Het klopt dat ook de prijzen van Plumpy Nut zijn gestegen als gevolg van de wereldwijde prijsstijgingen. En niet alleen Plumpy Nut wordt duurder, alles wordt duurder, bijvoorbeeld ook transportkosten. Mede hierdoor hebben we nog meer geld nodig om kinderen wereldwijd te helpen. Wij doen er bij Save the Children alles aan om zo efficiënt mogelijk te werken zodat het geld dat we binnenkrijgen, goed besteden aan kinderen wereldwijd. Zo werd van elke euro die we in 2021 binnenkregen, 91,6 cent besteed aan hulp.