Skip to main content
3242564b-7d50-4037-b606-929bb2e623bc.jpg.webp

7.000 kinderen vast in onveilige kampen Noordoost Syrië

Dinsdag 27 December 2022

In 2022 werd een recordaantal van 517 vrouwen en kinderen gerepatrieerd uit de kampen Al Hol en Roj in Noordoost-Syrië. Dit zijn 60% meer repatriëringen ten op zichte van 2021.

In Al Hol en Roj kampen waren mensen ondergebracht die ontheemd waren na de ineenstorting van de Islamitische Staat (ISIS). Desondanks zitten nog steeds bijna 7.000 kinderen met een buitenlandse nationaliteit vast in deze kampen, waar het gevaarlijk is en geweld dagelijkse realiteit.  

MicrosoftTeams-image-6

Geweld en gevaar 
Vorig jaar was het meest gewelddadige jaar ooit in het kamp waar gemiddeld meer dan twee mensen per week worden vermoord. De verhoogde risico's waarmee kinderen en vrouwen in de kampen dagelijks worden geconfronteerd, tonen de urgentie van repatriëring aan. Iets meer dan een maand geleden werden twee Egyptische meisjes van 12 en 15 jaar oud gedood terwijl hun jongere broer vermist werd. Bovendien zijn bij wegincidenten, die veel voorkomen in Al Hol vanwege het gebrek aan veilige wegen, alleen al in de afgelopen drie maanden twee kinderen om het leven gekomen en drie anderen gewond geraakt. 

Oproep aan overheden 
Save the Children roept overheden op om meer te doen om kinderen naar huis te krijgen. Recente stappen van verschillende landen om kinderen te repatriëren bewijzen dat repatriëring mogelijk is. Wat tussen deze kinderen en een normaal, veilig leven staat, is de wil van hun regeringen. De repatriëringsinspanningen moeten worden volgehouden en geïntensiveerd. 

Matt Sugrue, directeur programma-operaties voor Save the Children Syrië: “Deze kinderen zitten vast in erbarmelijke omstandigheden en lopen dagelijks gevaar. In het tempo dat buitenlandse regeringen volgen, zullen we sommige kinderen volwassen zien worden voordat ze deze kampen kunnen verlaten en naar huis kunnen terugkeren.” 

Save the Children 
Save the Children werkt sinds 2012 in Syrië en bereikt meer dan vijf miljoen mensen, waaronder meer dan drie miljoen kinderen. We bieden bescherming en ondersteuning in de kampen Al Hol en Roj, inclusief kindvriendelijke ruimtes. Dit omvat recreatieve activiteiten, zoals sport, muziek, kunst en verhalen vertellen, gecombineerd met psychosociale ondersteuning. Save the Children biedt ook gespecialiseerde casemanagementondersteuning voor kinderen met specifieke behoeften, evenals voedings- en onderwijsdiensten. 

Save the Survivors 
Onze campagne 'Save the Survivors' richt zich op kinderen in conflictgebieden en op de vlucht. Veel kinderen komen in vluchtelingenkampen terecht, die in eerste instantie bedoeld zijn als een kortetermijnoplossing. Helaas kunnen noodsituaties, zoals in Syrië, lang duren. Hierdoor moeten kinderen jarenlang in kampen wonen, met alle gevolgen van dien.