Skip to main content
e186b099-d57f-4608-8d2b-02e31344a6a3.jpg.webp

Anna (29) vluchtte met haar kinderen toen de gevechten een kerncentrale naderden

Vrijdag 4 Maart 2022
Anna vluchtte samen met haar 4-jarige dochter Daryna en 2-jarige zoon Danilo naar Roemenië. Ze hebben hun huis in Oekraïne moeten achterlaten toen de gevechten een kerncentrale naderden.
Samen met de zus en moeder van Anna sloegen ze op de vlucht.

Man achtergebleven
Anna vertelde hierover aan teams van Save the Children: “We waren bang en zijn daarom gevlucht. Er waren bombardementen in het gebied waar we wonen. Onderweg zagen we vliegtuigen overvliegen en het was erg druk op de wegen. We zagen raketten die werden afgevuurd en die gebouwen verwoestten. Constant loeiden er sirenes. Mijn man is achtergebleven. Hij reed ons naar de grens voordat hij terugging. We hebben alleen wat kleren en wat medicijnen mee kunnen nemen. De kinderen begrijpen niet wat er gebeurt. Maar we voelen ons allemaal heel slecht.

Bang

De 4-jarige dochter van Anna, Daryna, is erg bang bij de knallen die ze hoort. Anna: “Toen we naar de kelder renden om ons te verstoppen, zei ze dat ze bang was en had ze het over tanks die eraan kwamen. We hopen gewoon dat de gevechten zullen eindigen en we naar huis kunnen.”

ch1655717-danilo-2-playing-at-save-the-children-s.aspx%3Fwidth%3D1200%26height%3D900%26ext%3D.jpg.webp
Tsjechië
Anna en haar kinderen verbleven in een tijdelijk kamp voordat ze verhuisden naar een opvangcentrum. In dit opvangcentrum biedt Save the Children kindvriendelijke ruimtes, waar kinderen kunnen spelen en herstellen van de traumatische ervaringen die ze hebben meegemaakt. Anna hoopt dat ze door kunnen gaan naar Tsjechië, waar ze vrienden hebben die hen kunnen helpen.

Save the Children-directeur over impact conflict op kinderen
Wanneer kinderen op de vlucht zijn, lopen ze een verhoogd risico op mensenhandel, misbruik, seksueel geweld en ernstige psychische problemen. Irina Saghoyan, directeur van Save the Children in Oost-Europa: “Het is gewetenloos dat sommige kinderen en hun families nu buiten zijn zonder enige vorm beschutting bij zulke vriestemperaturen. We maken ons grote zorgen over de risico's van onderkoeling en de impact van dit conflict op het mentale welzijn van kinderen. Hun huizen, scholen en gemeenschappen zijn verwoest, ze zijn gescheiden van familie en vrienden, hun hele leven en alles wat hen dierbaar is, is in een week tijd van hen weggerukt.
 
Het is van groot belang dat kinderen worden beschermd en toegang hebben tot voedsel, schoon water, onderdak en geestelijke gezondheidszorg. In elk conflict zijn het kinderen die de dupe worden. Saghoyan: “Dit moet stoppen.”