Skip to main content
90e7ad4c-8df2-4b5f-9f70-45e0edb5bab0.jpg.webp

Dag van het Afrikaanse kind: onderwijs is een kinderrecht

Donderdag 16 Juni 2022
Vandaag is de Dag van het Afrikaanse kind. Op 16 juni 1976 gingen duizenden schoolkinderen in Zuid-Afrika de straat op om te protesteren tegen de slechte kwaliteit van het onderwijs. Die opstand werd met harde hand neergeslagen.

Door de ingreep van de Zuid-Afrikaanse regering, vielen er die dag meer dan 100 doden. Om deze opstand te herdenken, en om aandacht te vragen voor goed onderwijs voor kinderen in Afrika, heeft de Afrikaanse Unie deze dag uitgeroepen.

Oeganda
In Oeganda werkt Save the Children aan beter onderwijs voor kinderen die gevlucht zijn, want ieder kind heeft recht op onderwijs. Oeganda vangt de meeste vluchtelingen van heel Afrika op, ongeveer 1,6 miljoen, voornamelijk uit Zuid-Soedan en Congo. Hiervan zijn ruim 60% kinderen. Veel van hen hebben geen toegang tot goed onderwijs.  

Samen met onze partners Humanity and Inclusion, Finn Church Aid, Norwegian Refugee Council en War Child, en met steun van de Europese Unie, laten we gevluchte kinderen in Oeganda weer terug naar school gaan. Veel zijn al lange tijd niet naar school geweest en we hebben een speciaal programma ontwikkeld om ervoor te zorgen dat kinderen hun leerachterstand kunnen inhalen. We verstrekken les- en leermaterialen, en we ondersteunen kinderen met hun herinschrijving op scholen wanneer ze in Oeganda aankomen. We renoveren scholen en we ondersteunen met het werven, trainen en begeleiden van docenten. Ook gaven we tijdens de COVID-19 pandemie, toen de scholen gesloten waren, materiaal voor thuisonderwijs om op die manier de continuïteit van het leren thuis te ondersteunen. 

Waar de crisis het grootst is, zijn wij er voor de allerkleinsten. Onvoorwaardelijk. 

CH1455818-Distributing-home-learning-packs-in-Kyangwali-refugee-settlement-western-Uganda

Foto: een medewerker van Save the Children deelt onderwijspakketten uit. Hierin zitten zelfstudie materialen, een kinderboek, notitieboek, kalender en schrijfwaren. Credit: Editor Asaba / Save the Children.