Skip to main content
66db5b05-dfff-4aa5-9956-6bb98806fa2d.JPG.webp

Jemen: het hoogste aantal slachtoffers in 2 jaar

Dinsdag 2 Augustus 2022
Een opleving van het geweld in Jemen heeft ertoe geleid dat 38 kinderen werden gedood of verwond in de laatste week van een door de VN bemiddeld wapenstilstand. Dit is het hoogste aantal kinderslachtoffers in één week sinds begin 2020.
Dit is gebeurd na een toename in geweld in de laatste maand van de wapenstilstand. Dit resulteerde in 232 slachtoffers, inclusief 57 kinderen, waarvan 38 kinderen in de laatste week van juli.  
 
De wapenstilstand 
De wapenstilstand, dieoorspronkelijk 2 augustus zou eindigen, is voor het grootste deel positief geweest voor de kinderen in Jemen. Sinds het begon in april daalde het aantal burgerslachtoffers met 53% in vergelijking met de vier maanden daarvoor. In dezelfde periode daalde het aantal kinderslachtoffers met 30% tot 120.
 
Net voordat de wapenstilstand zou aflopen, is het aantal gemelde burgerslachtoffers in juli echter met 52% gestegen. 

Nu de wapenstilstand opnieuw verlengd is tot 2 oktober, hoopt Save the Children dat kinderen in Jemen weer veilig naar school kunnen gaan. En dat het de opmaat vormt voor een langduriger staakt-het-vuren.  
 
De directeur van Save the Children Jemen
Kinderen in Jemen verdienen oprechte en serieuze inspanningen om te zorgen voor volledige stopzetting van het geweld en voor de volledige, veilige en ongehinderde humanitaire toegang tot alle burgers in het hele land.
 
“Woorden kunnen niet uitdrukken hoeveel lijden de kinderen van Jemen deze zeven jaar al hebben doorgemaakt,” vertelt Rama Hansraj, directeur van Save the Children Jemen. “In april was iedereen enthousiast over het nieuws over de wapenstilstand en de verlenging in juni gaf hoop op een lange termijnoplossing voor het conflict. Het nieuws van vorige week over zo'n sterke toename van het aantal burgerslachtoffers kwam echter als een grimmige herinnering dat kinderen nog lang niet veilig zijn zolang de oorlog niet officieel is beëindigd.”
 
Wat doet Save the Children 
Save the Children veroordeelt de voortdurende aanvallen op kinderen en dringt er bij de strijdende partijen op aan om alles te doen wat in hun vermogen ligt om kinderen te beschermen in overeenstemming met het internationaal humanitair recht en de internationale mensenrechtenwetgeving.
 
Save the Children werkt sinds 1963 in Jemen en implementeert programma's op het gebied van onderwijs, kinderbescherming, gezondheid en voeding, water en sanitaire voorzieningen en noodhulp in het grootste deel van het land.