Skip to main content
7c5f7a90-1755-473f-af39-a11b27cacd3b.jpeg.webp

Drinkwater, hout en dekens voor getroffen families in Oekraïne

Maandag 12 December 2022

Meer dan 165.000 mensen, waaronder naar schatting 80.000 kinderen, leven in gebieden die onlangs zijn heroverd door Oekraïne. Zij worden nu geteisterd door blijvende aanvallen op energievoorzieningen.

Dit heeft ook gevolgen voor watervoorzieningen, omdat bijvoorbeeld waterpompen het niet meer doen als gevolg van aanvallen op het elektriciteitsnetwerk. Als gevolg hiervan halen gezinnen bijvoorbeeld water uit plassen en sneeuw op straat. 

Save the Children deelt daarom water uit aan getroffen gezinnen. Op de foto is de distributie van water in de zuidelijke havenstad Cherson te zien.  

Daarnaast delen we in getroffen gebieden in Oekraïne kolen, briketten en hout uit zodat mensen vuur kunnen maken om zichzelf te verwarmen en te kunnen koken. Ook deelt Save the Children extra dekens uit. Via de cash-programma's wordt er meer geld aan huishoudens gegeven, zodat mensen ook zelf dingen kunnen kopen die ze nodig achten om de winter door te komen.  

Save the Survivors 
Onze campagne 'Save the Survivors' richt zich op kinderen in conflictgebieden en op de vlucht. 1 op de 6 kinderen wereldwijd groeit op in een conflictgebied. Dit zijn 449 miljoen kinderen. Het hoogste aantal in 20 jaar.

Dana (29) en haar dochter Antonina (2) vluchtten in maart uit Charkov op het hoogtepunt van de bombardementen in de stad. Voordat ze de stad konden ontvluchten, schuilden ze in een kelder. Dana vertelt: “Antonina hoorde alle explosies en ze was erg bang, ze kon niet slapen. Ze vroeg: ‘Er is iets boem gegaan, mam. Wat ging er boem?’. Lees haar verhaal hier >