Skip to main content
aedd84a1-abe5-49b4-93c1-33289f47dba1.png.webp

Dutch Relief Alliance: goed samenwerken als de nood hoog is

Dinsdag 1 Februari 2022

Hoe geef je mensen hun waardigheid, veerkracht en keuzevrijheid terug? Zeker in noodsituaties is dat een vraag die internationale organisaties en hun donoren zichzelf stellen.

Want de noodzaak om te helpen mag gemeenschappen niet reduceren tot slachtoffer.

In Nederland hebben veertien hulporganisaties zich met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken verenigd in de Dutch Relief Alliance. De alliantie is in 2015 geboren en bestaat uit Care, Cordaid, Dorcas, Oxfam Novib, Plan International, Red een Kind, Save the Children, sos Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Tearfund, Terre des Hommes, War Child, World Vision en ZOA.

De Dutch Relief Alliance werkt tijdens noodhulpacties nauw samen met lokale partnerorganisaties, die regelmatig advies geven over hoe het werk van de alliantie verbeterd kan worden. Op die manier wordt veel werk verzet om de ontvangers van hulp meer zeggenschap te geven.

In het eerste nummer van 2022 van het blad Vice Versa is een artikel over de Dutch Relief Alliance verschenen. Daaruit blijkt dat het grote netwerk van lokale partnerorganisaties dat de veertien Nederlandse organisaties hebben, van groot belang is om geld snel bij de juiste mensen terecht te laten komen. De coronapandemie, klimaatverandering en het feit dat het aantal crises wereldwijd toeneemt, maken het des te belangrijker dat lokale en internationale organisaties snel en goed samenwerken.