Skip to main content
647edb52-1ea1-4fe0-ad97-a92e4e4debac.jpg.webp

Jemen: voorkomen is beter dan genezen

Woensdag 21 September 2022
Het gebeurt niet dagelijks dat een minister naar Jemen reist. Afgelopen week bezocht de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher het land. 
De minister nam geld mee om te voorkomen dat een roestige olietanker gaat lekken, breken of exploderen. En zo een obstakel zou vormen in het scheepvaartverkeer richting het Suezkanaal. Het redden van de olietanker dient niet alleen het eigen belang – veiligstellen van scheepvaartroutes die de wereldhandel beïnvloeden – maar is ook bedoeld om een milieuramp te voorkomen. Want miljoenen liters olie in de zee betekent dat de vissers van Jemen in één klap brodeloos zouden worden. En dat de ontziltingsmachines, die van zout zeewater zoet drinkwater maken, kapot zouden gaan. 

Voorkomen is beter dan genezen
Sinds een paar maanden is er een tijdelijk staakt-het-vuren in de oorlog in Jemen. Die relatief rustige periode benut Save the Children om toegang te krijgen tot alle kinderen in het land die hulp nodig hebben. En dat zijn er veel. Tweederde van de bevolking kan niet zelf in haar levensonderhoud voorzien. De economie ligt na ruim zeven jaar oorlog in puin en de autoriteiten zijn in beide delen van het land niet in staat om zelf goed voor hun bevolking te zorgen. Een op de twee inwoners van Jemen heeft zelfs voedselhulp nodig. Veel daarvan wordt geïmporteerd uit het buitenland. Meer dan twee miljoen kinderen onder de vijf jaar zijn ondervoed. 

Scholen in vluchtelingenkampen
De meest berooide mensen wonen in vluchtelingenkampen. Soms wonen ze daar al jaren en zijn ze afkomstig uit een ander deel van Jemen. Save the Children zorgt onder andere voor scholen en gezondheidszorg in die kampen. RTL4 was een paar dagen in Jemen en bezocht het werk van Save the Children. Een eerste verslag was zaterdag op televisie te zien en ging over de tikkende tijdbom die de olietanker vormt.

Save the Children is al sinds 1963 in Jemen aanwezig en is een van de grootste hulpverleners in het door burgeroorlog verscheurde land. Lees hier meer over Jemen.