Skip to main content
CH1656376-Families-crossing-the-border-between-Ukraine-and-Romania-in-Siret.jpg

Medische crisis dreigt voor Oekraïne

Maandag 7 Maart 2022

De vraag naar water, voedsel en medicijnen neemt in Oekraïne toe, zien Save the Children en haar partnerorganisaties.
 

In een opvangcentrum in Oost-Oekraïne dat door de kinderrechtenorganisatie wordt ondersteund, komen steeds meer moeders met kinderen aan. De voorraden zijn bijna op en tekorten dreigen.

Lange rijen van moeders met jonge kinderen vullen de gangen van een door Save the Children ondersteund centrum voor ontheemde gezinnen in het oosten van Oekraïne. Hier kunnen gezinnen hun benodigdheden inslaan en een veilige slaapplaats vinden. Het centrum ondersteunt meer dan 1.000 mensen die hun huis ontvlucht zijn. Het gaat vooral om moeders met kleine kinderen en zwangere vrouwen. Nataliia Kirkach is directeur van Slavic Heart, een partnerorganisatie van Save the Children in Oost-Oekraïne: “Vroeger was het hier in het algemeen rustig, maar nu horen we beschietingen in de buurt. We wilden de gezinnen waar we voor zorgen niet in de steek laten, dus we zijn gebleven. Iedereen maakt zich druk om zijn of haar veiligheid, ook kinderen.”
 
Vraag naar water, voedsel en medicijnen neemt toe
Naarmate het conflict heviger wordt, komen er steeds meer gezinnen naar Slavic Heart. In samenwerking met deze partnerorganisatie biedt Save the Children online geestelijke gezondheidssessies aan voor kinderen. Ook worden luiers, dekens en andere essentiële items aan kwetsbare gezinnen uitgedeeld. "We hebben nog steeds een aantal producten die we dankzij Save the Children aan gezinnen distribueren. De voorraden, inclusief water, zijn echter bijna op en de behoefte neemt snel toe", zegt Nataliia. "Ongeveer 8.000 mensen hebben in dit gebied hulp nodig. Er is geen communicatie tussen steden, dus het is erg moeilijk om voorraden te krijgen. Op dit moment kunnen we alleen lokaal inkopen."
 
Apotheken zijn dicht
Miljoenen kinderen en hun gezinnen zitten nog steeds in Oekraïne vast, op zoek naar veiligheid. Toegang tot voedsel, schoon water en medicijnen kan binnenkort voor veel kinderen in Oekraïne onbereikbaar zijn. Ouders zullen niet alleen lege schappen in de supermarkten aantreffen, maar het zal ook te onveilig worden om in lange rijen bij winkels te wachten. Daar komen de ijskoude wintertemperaturen bij. Kinderen die in het opvangcentrum van Slavic Heart en Save the Children aankomen, hebben vaak dunne kleren aan. Nataliia: “We merken dat kinderen ziek worden omdat ze het zo koud hebben. Maar de apotheken in dit gebied zijn gesloten. Het is dus een enorme uitdaging om medicijnen voor gezinnen te krijgen. Sommige mensen hebben ook dringend heel specifieke medicatie nodig, zoals kankerbehandelingen, insuline en medicatie tegen epilepsie. We zijn erin geslaagd om medicijnen te krijgen, maar slechts in zeer kleine hoeveelheden."
 
Medische crisis dreigt
De voortdurende militaire operatie van Rusland in Oekraïne heeft het land op de rand van een medische crisis geduwd. Sommige vrouwen in het opvangcentrum hebben een keizersnede nodig, maar er zijn geen chirurgen in de buurt. Vrijwilligers van Slavic Heart helpen vrouwen die aan het bevallen zijn met doorverwijzing naar lokale gezondheidsfaciliteiten, zodat ze veilig kunnen bevallen. Zonder einde in zicht zullen honderdduizenden mensen, voornamelijk kinderen en vrouwen, naar Polen, Roemenië en andere buurlanden vluchten. Volgens de VN hebben naar schatting al 1,5 miljoen mensen Oekraïne verlaten.
 
Niet in de steek
Irina Saghoyan is directeur van Save the Children is Oost-Europa: “We zullen de kinderen en gezinnen in Oekraïne niet in de steek laten. Onze ongelooflijke partners hebben ervoor gezorgd dat we nog steeds levensreddende hulp aan kinderen en ouders kunnen bieden. We hebben financiering nodig om ervoor te zorgen dat we deze steun kunnen blijven geven aan kinderen en hun gezinnen die door deze crisis worden getroffen.” Save the Children werkt sinds 2015 samen met Slavic Heart in Oost-Oekraïne om essentiële benodigdheden aan gezinnen te leveren en ervoor te zorgen dat kinderen worden beschermd en toegang hebben tot geestelijke gezondheidszorg.
 
Save the Children werkt sinds 2014 in de Oekraïne 
Save the Children is sinds 2014 actief in Oekraïne. De kinderrechtenorganisatie levert essentiële humanitaire hulp aan kinderen en hun families, afstandsonderwijs, het verstrekken van psychosociale ondersteuning, het uitdelen van winterpakketten en hygiënepakketten en het verstrekken van cash geld aan gezinnen zodat ze kunnen voldoen aan basisbehoeften zoals voedsel, huur en medicijnen.