Skip to main content
4550d6e1-5a75-4833-ae9f-84af5e852d86.jpg.webp

Somalische families rouwen om hun kinderen: “Ik sta in brand”

Vrijdag 18 November 2022
In Somalië is één begraafplaats gevuld met de lichamen van 230 kinderen. Ze zijn allemaal overleden aan ondervoeding.

Somalië is er sinds er 11 jaar terug een hongersnood werd uitgeroepen, nog nooit zo slecht aan toe geweest. Uitgeputte families begraven dagelijks hun kinderen. Ze huilen en bidden bij hun graven.  

Aantal ernstig ondervoede kinderen vervijfvoudigd 
De families waren op zoek naar hulp in de stad Baidoa. De dorpen waar ze wonen, kunnen niet meer functioneren in de droogte. Maar ook in Baidoa lijden mensen honger. Het aantal kinderen dat daar wordt behandeld voor de ergste vorm van ondervoeding is tussen januari en oktober meer dan vervijfvoudigd. 

Er is tot nu toe nog geen hongersnood uitgeroepen, maar de grafdelvers zwoegen onder de zon in een hitte van 35 °C, terwijl dit juist het regenseizoen zou moeten zijn.  

Meer dan 600.000 mensen zijn door de droogte gedwongen om huis en haard te verlaten. Ze leven nu net buiten Baidoa in één van de 500 kampen. Voor veel kinderen was het te laat. Ze overleden voordat ze bij het kamp waren aangekomen.  

“De honger volgde ons” 
Een van die kinderen was de zevenjarige Mana Madey*. “Ze was niet ziek, het was honger,” vertelt haar moeder, Sirad*, terwijl ze naast het bedje van haar overleden dochter zit. “Ze werd stil. Ik hield haar vast en ze overleed.”  

Een andere moeder verloor haar pasgeboren zoontje. “We vluchtten voor de honger, maar de honger volgde ons. Ik probeerde hulp te vinden voor mijn baby, maar het was te laat voor hem. Hij nam nog twee keer adem en dat was het. Hij huilde niet eens.” Ze kon de begrafenis niet bijwonen, haar verdriet was te groot. 

Safiyo* van 28 beschrijft dat ze haar dochter langs de weg moest begraven. Toch moet ze sterk blijven voor haar vijf andere kinderen. “Vanbinnen sta ik in brand, maar ik moet kalm blijven voor de rest.”  

Save the Children 
De medische staf van het gezondheidscentrum van Save the Children werkt keihard om hun landgenoten te helpen. Dokter Mohamed Orman Wehlive is een van hen: “Ik werk 24 uur per dag voor mijn mensen en mijn stad.” 

De meeste ondervoede kinderen die naar het gezondheidscentrum van Save the Children in Baidoa worden gebracht worden weer beter. Meer dan 90% van de opgenomen kinderen herstellen voldoende om binnen 14 dagen te worden ontslagen. 

Velen krijgen een infuus om te hydrateren, daarbovenop krijgen ze melk verrijkt met vitamines en een eiwitrijke pindapasta genaamd Plumpy Nut. Sommigen worden behandeld voor longontsteking met antibiotica. Je kan de opluchting op de gezichten van de moeders zien. 

Dringend meer geld nodig 
Martine Bergwerff is noodhulpcoördinator. Ze vertelt wat er nu nodig is voor Somalië: “Onze centra worden overspoeld met moeders die er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun kinderen het overleven. Er is dringend meer geld nodig, zodat deze kinderen geholpen kunnen worden.”