Skip to main content
b1728144-aa7d-4dac-9ae6-0a7d4be3cf4b.jpg.webp

Directeuren maatschappelijke organisaties aanwezig tijdens Extinction-Rebellion protest

Donderdag 26 Januari 2023
Directeuren van maatschappelijke organisaties zijn zaterdag aanwezig bij de demonstratie van Extinction Rebellion (XR). Dit is een reactie op het buitenproportionele optreden van het Openbaar Ministerie tegen activisten van XR.
Het OM heeft vanochtend zes vreedzame klimaatactivisten van Extinction Rebellion opgepakt en zelfs hun huizen doorzocht. Andy Palmen van Greenpeace Nederland namens de directeuren: “Wij maken ons grote zorgen dat het recht op protest steeds verder wordt ingeperkt in Nederland. Wij staan vierkant achter vreedzame actievoerders die hun recht om te protesteren uitoefenen, daarom zijn we zaterdag aanwezig bij het protest als breed maatschappelijk middenveld. We zien dat klimaatactivisten harder worden aangepakt door politie en justitie in vergelijking met andere groepen demonstranten. Het demonstratierecht geldt voor iedereen, maar niet alle demonstranten worden gelijk behandeld.”

Extinction Rebellion voert actie op de A12 om te eisen dat er een einde komt aan de miljarden aan fossiele subsidies van de Nederlandse overheid. 

Vreedzaam protest onder druk
De directeuren vinden het belangrijk om de actie te steunen, omdat het recht op protest in de vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid onder druk staat. Terwijl de actie op een vreedzame manier probeert om verandering voor elkaar te krijgen in het publieke belang. Palmen: “De politie grijpt hard in bij deze vreedzame protesten en er worden hoge straffen opgelegd. Vorige week werd al een vader opgepakt voor opruiing nadat hij zijn jongste kind naar school had gebracht, alleen omdat hij had opgeroepen om mee te doen aan deze actie.” Het organiseren van en deelname aan burgerlijk ongehoorzame acties valt onder het recht op manifestatie. Een oproep om hieraan mee te doen “opruiing” noemen is niet alleen onterecht, het is ook een poging om het maatschappelijk debat over vreedzaam actievoeren negatief te beïnvloeden en te criminaliseren. 

Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib: “Het recht om vreedzaam te demonstreren staat wereldwijd onder druk, wij staan achter moedige activisten die opstaan voor een eerlijkere en duurzame wereld, elders én in Nederland. Deze intimidatie keuren wij af en vinden wij onacceptabel. Daarom willen wij met onze aanwezigheid duidelijk maken: Het recht op protest is een groot goed en essentieel voor een gezonde democratie.”

Het gaat om deze organisaties en directeuren:

ActionAid – Marit Maij  
Aidsfonds – Mark Vermeulen  
Both ENDS – Nalini Mahesh (plaatsvervanger voor Danielle Hirsch)  
Care Nederland – Reintje van Haeringen  
COC – Marie Ricardo  
Cordaid – Neera van de Geest (plaatsvervanger voor Kees Zevenbergen)  
Defense for Children – Mirjam Blaak
DeGoedeZaak – Anna Schoemakers  
Fietsersbond – Esther van Garderen  
FNV – Bas van Weegberg
Fossielvrij NL – Liset Meddens  
Fridays For Future – Sytze Fortuin (vertegenwoordiger)  
Greenpeace Nederland – Andy Palmen  
Grootouders voor het Klimaat – Corina van Arnhem  
Humanistisch Verbond – Robbert Bodegraven  
Jonge Klimaatbeweging – Aniek Moonen  
Micha Nederland – Harmen Niemeijer  
Milieudefensie – Donald Pols  
Milieudefensie Jong – Winnie Oussoren  
Musicians Without Borders – Laura Hassler  
Netherlands Helsinki Committee – Aïcha Chaghouani (plaatsvervanger voor Kirsten Meijer)  
Oxfam Novib – Michiel Servaes  
Partos – Sonja Bleeker
PAX – Miriam Struijk  
Plan International – Garance Reus  
Reclame Fossielvrij – Rosanne Rootert (plaatsvervanger voor Femke Sleegers)  
RNW Media – Jacqueline Lampe  
Save the Children – Tessa Terpstra (plaatsvervanger voor Pim Kraan)  
Schone Kleren Campagne – Tanne de Goei (plaatsvervanger voor Ineke Zeldenrust)  
Simavi – Dieneke van der Wijk  
Stichting Vluchteling – Tineke Ceelen  
Teachers for Climate – Mark Boode
Tearfund – Janice Heijs (plaatsvervanger voor Matt Gregora)  
Terre des Hommes – Julie Verhaar  
The Hunger Project – Evelijne Brunings  
Transnational Institute (TNI) – Fiona Dove  
Urgenda – Marjan Minnesma  
WECF International – Annabel Kennedy  
WO=MEN – Laila Ait Baali

Praktische informatie
De blokkade van de A12 bij Den Haag begint zaterdag om 12 uur ‘s middags. Deze locatie is symbolisch omdat de weg tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer ligt. Het wordt de vijfde keer dat Extinction Rebellion de blokkade op deze plek organiseert om fossiele subsidies te stoppen.

Amnesty International is van plan om zaterdag te gaan monitoren bij de demonstratie(s) rondom de A12 in Den Haag. Dat doet Amnesty om inzicht te krijgen hoe de autoriteiten het demonstratierecht waarborgen. Meer hierover bij Amnesty International.