Skip to main content
991ab2f9-ae08-45ff-b146-66677f63cbd9.JPG.webp

Gezinnen in Oekraïne hebben moeite met rondkomen

Dinsdag 28 Maart 2023
Twee op de vijf gezinnen in Oekraïne hebben ernstige behoefte aan bestaansmiddelen en basisgoederen, nu het land een jaar na aanvang van de oorlog te kampen heeft met ongekende aantallen ontheemden, inflatie en werkloosheid.   

Volgens het laatste onderzoek naar de behoeften in heel Oekraïne, meldden meer dan 40% van de huishoudens dat zij moeite hebben om te voorzien in de dagelijkse behoeften van voedsel, water en basisvoorzieningen. Dit aantal loopt op tot 60% in het oosten en zuiden, gebieden waar zwaar gevochten wordt.   

Save the Children biedt geld en goederen 
In het eerste jaar na de oorlog hebben wij al tienduizenden gezinnen kunnen ondersteunen met geld en vouchers. Zo kunnen ze het voedsel, de kleding en de medicijnen te kopen die ze nodig hebben. Onze getrainde teams in Oekraïne werken samen met partners ter plaatse en de Oekraïense regering om levensreddende hulp te bieden en middelen uit te delen zoals voedsel, water, brandstof en dekens. 

Anna* en haar drie kinderen kunnen in hun nieuwe huis in het westen van Oekraïne nauwelijks rondkomen. Nadat ze in september uit hun woonplaats in de Donbas waren geëvacueerd, hadden ze nauwelijks spaargeld en waren ze gedwongen een appartement met anderen te delen. Ze waren ook niet in staat om zelfstandig de huur, het eten en de kleding te betalen. Het gezin heeft nu van Save the Children geld gekregen om in hun basisbehoeften te voorzien.  "Ik kon de kinderen alles geven wat ze nodig hadden. Ik kon fruit en vlees voor ze kopen. Als moeder wil ik dat ze alles hebben," zegt Anna. Haar 17-jarige zoon Maksym vertelt: "We kochten schoenen voor de winter, voedsel en alles om in onze behoeften te voorzien."   

Oproep Save the Children 
In Oekraïne zijn nog steeds 5,3 miljoen mensen van huis weg, en de behoefte aan financiële hulp onder ontheemde gezinnen groeit met de dag. Een op de vier mensen in Oekraïne is momenteel werkloos, omdat veel ouders moeite hebben om in hun tijdelijke woonplaats duurzaam werk te vinden. Sommigen van hen kiezen ervoor terug te keren naar hun door oorlog verscheurde thuisstad om werk te vinden.  

Sonia Khush, directeur van Save the Children in Oekraïne: "Kinderen en gezinnen in Oekraïne hebben nu humanitaire steun nodig, en de wereld moet zich inzetten voor het herstel van deze generatie, zodat zij in veiligheid en waardigheid kunnen opgroeien. Kinderen zijn de toekomst van Oekraïne, maar hun huidige ontwikkeling wordt ernstig belemmerd door de voortdurende vijandelijkheden." 

Save the Children roept op tot volledige, ongehinderde humanitaire toegang tot gezinnen die door de crisis zijn getroffen, ongeacht waar zij zich bevinden, met name tot degenen die in gebieden wonen die door gewapende vijandelijkheden zijn getroffen. 


Dit bericht heeft betrekking op artikel 4 van het Kinderrechtenverdrag:  
De overheid moet er alles aan doen om te zorgen dat een kind krijgt waar het recht op heeft, zodat ze veilig en gezond kunnen opgroeien. 

Onze oprichter, Eglantyne Jebb, heeft de eerste versie van het Kinderrechtenverdrag bedacht en aan de Volkenbond (de voorloper van de VN) gepresenteerd. Dit verdrag is aangenomen en bestaat vandaag de dag uit 45 artikelen. Save the Children is de grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie en beschermt en waarborgt dit verdrag al meer dan 100 jaar.