Skip to main content
0ed6c50d-6916-4bd5-8f69-46dd84f9e13d.jpg.webp

Giro555 teller voor Turkije en Syrië staat op 123 miljoen

Woensdag 14 Juni 2023

Op 6 februari werden Turkije en Syrië getroffen door zware aardbevingen. Giro555 kwam de dag erna direct in actie. Inmiddels staat de teller voor deze actie door de aanhoudende donaties van de Nederlandse bevolking op €123 miljoen.

De schade door de aardbevingen is enorm, miljoenen mensen in meerdere provincies in Turkije en Syrië zijn getroffen. Vier maanden later is de hulpverlening door de verschillende organisaties achter Giro555 nog steeds in volle gang. De focus ligt op het verlenen van noodhulp zoals het bieden van tijdelijk onderdak, het herstellen van de waterinfrastructuur en psychosociale hulp. 

De hulp
Mede dankzij het succes van de Giro555-actie konden de hulporganisaties direct in actie komen voor de getroffen bevolking met het bieden van noodhulp zoals tijdelijk onderdak, medische zorg, eten en drinken. Ook deelden de organisaties hulpgoederen uit, zoals hygiënekits, winterkleding en dekens. De overlevenden ontvingen contant geld en cash vouchers zodat ze zelf konden kopen wat ze nodig hadden. Daarnaast is er psychosociale hulp en trauma begeleiding verleend aan de slachtoffers, en zijn er veilige plekken voor kinderen gecreëerd waar zij konden spelen en onderwijs kregen. In februari en maart hadden de slachtoffers nog te maken met temperaturen onder nul, inmiddels is de zomer in beide landen aangebroken en wordt het steeds heter. De organisaties voeren in zowel Turkse en Syrische opvanglocaties reparaties aan de zwaar beschadigde waterinfrastructuur uit. Dit is cruciaal om ziektes zoals cholera te voorkomen. 

In totaal heeft Save the Children tot nu toe 366.182 mensen bereikt, waarvan 129.842 mensen in Turkije en 236.340 in Syrië. Hiervan hebben wij er ruim 30.000 bereikt met financiering die we vanuit Giro555 hebben ontvangen.

We blijven helpen!
De actie voor Turkije en Syrië is in ieder geval nog open voor donaties tot en met eind augustus 2023. Klik hier als je een gift wilt doen voor de hulp. Met de actieopbrengst blijven de hulporganisaties achter Giro555 nog tot eind februari 2025 hulp bieden. 

Een overzicht van onze hulp na de aardbeving in Turkije en Syrie

Save the Children is al jaren in de getroffen regio aanwezig, mede dankzij de vele donaties konden we na de aardbeving snel in actie komen. Dit is een overzicht van onze hulp.

LEES MEER