Skip to main content
f325205c-65dc-4753-840b-8bbccb62ac16.jpg

Hoe Save the Children zorg biedt aan moeders die net zijn bevallen

Zondag 14 Mei 2023
Elke seconde bevallen er vier moeders van een baby. Dat zijn 255 moeders per minuut. Deze vrouwen hebben net een hele bijzondere, maar ook heftige, ervaring gehad. Zij verdienen zorg en rust. 
Helaas is de post- en prenatale zorg niet overal zo geavanceerd als in Nederland. 94% van alle moedersterfte vindt plaats in omgevingen met weinig middelen, waarvan 84% in Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië. Minder dan de helft van alle bevallingen in lage- en middeninkomenslanden wordt bijgestaan door geschoolde gezondheidswerkers, waardoor sommige vrouwen en baby's problemen krijgen, zoals catastrofale bloedingen, ernstige hoge bloeddruk en langdurige bevallingen, wat resulteert in een verhoogd risico op overlijden, doodgeboorte of handicap.
 
Steun tijdens en na de zwangerschap
Save the Children zet zich op deze plekken in om passende zorg tijdens en na de zwangerschap te bieden. We werken samen met ministeries van Volksgezondheid en de WHO om goedgekeurde en gerichte prenatale hulp te bieden. Dat bestaat uit het voorkomen en behandelen van malaria, het toedienen van ijzer en foliumzuur en geven van tetanusvaccinaties. Op die manier blijft de moeder gezond en heeft ze meer kans op een voorspoedige bevalling. 
CH1608373-Emily-29-lies-in-the-delivery-room-at-a-health-clinic-in-Bungoma-Kenya
Kangoeroe-moederzorg in Kenia
Het Kangoeroe-moederzorg programma in Kenia moedigt moeders en zwangere vrouwen aan gebruik te maken van passende zorg. Dit wordt gedaan door zwangere vrouwen te identificeren en door te verwijzen naar de relevante hulpverleningsdiensten (prenatale zorg, zorg bij de bevalling en postnatale zorg). Het omvat ook huisbezoeken en counselingsessies voor zwangere vrouwen en vrouwen na hun bevalling. Daarnaast worden mannen geïnformeerd over de juiste manieren waarop ze hun partner kunnen ondersteunen. 
 
We leiden vrijwilligers op, die ervoor zorgen dat vrouwen tijdens hun zwangerschap en bevalling naar het ziekenhuis gaan om de medische zorg te krijgen die ze nodig hebben. Als een vrouw is bevallen stimuleren wij huid op huid aanraking, om de band tussen moeder en kind te versterken en om borstvoeding te geven, zodat het kind snel aansterkt. 
 
Elke moeder verdient de juiste zorg en aandacht tijdens de zwangerschap en na een bevalling. Daarom is Save the Children daar, waar die hulp nodig is.