Skip to main content
4b0da2a9-d59d-4c84-b02d-88622611aa07.jpg.webp

Hoe wij met contant geld Oekraïense gezinnen steunen

Donderdag 25 Mei 2023
Antonina voedt haar tienjarige kleinzoon op. Tijdens de oorlog zijn ze in hun woonplek Sumy gebleven. Daar worden ze door Save the Children gesteund.  

Oleh* was drie jaar toen zijn moeder overleed. Antonina* nam toen de zorg over. “Dat is zwaar,” vertelt ze. “Ik ben al oud, maar hij inspireert me om gezond te blijven.”  De oorlog zorgde voor nog meer stress in het leven van Antonina en Oleh. Ze gingen bij Antonina’s tweede dochter wonen, waar ze heel veel in de schuilkelder verbleven. “Als we er weer uit gingen, ging het luchtalarm weer af,” vertelt Antonina.  

Gevolgen van de oorlog 
Oleh is een slimme en hardwerkende jongen, vertelt Antonina trots. De oorlog heeft er echter voor gezorgd dat hij minder naar school gaat. Hij probeert online lessen te volgen, maar door de stroomuitval en de luchtaanvallen gaat dit moeilijk.  

Ook financieel was het niet makkelijk voor het gezin. Daarom meldde Antonina zich aan voor het cash tranfer programma van Save the Children. “Ik had nooit verwacht dat daar iets uit zou komen, maar ik was ontzettend blij toen dat wel gebeurde.” Antonina gebruikte het geld voor nieuwe paspoorten, voor het geval ze moeten vluchten. Alles wat over was, ging naar de boodschappen.  

Save the Children 
Save the Children biedt op verschillende manieren steun in Oekraïne. Dit doen wij door het geven van contant geld, luiers, voedsel, water en verzorgingsartikelen (denk aan zeep en maandverband) aan gezinnen.   

We hebben speciale pakketten uitgedeeld aan kinderen die in schuilkelders aan de frontlinie zitten. Deze pakketten bevatten speelgoed en oefeningen voor kinderen om met stress en angst om te gaan.