Skip to main content
7daadfa2-597b-41b2-933c-856a984b5a59.jpg.webp

Robert is vrijwilliger bij TeamUp: “Ik weet dat TeamUp de kinderen blij maakt”

Donderdag 9 Maart 2023

Uit ons onderzoek 'Safe for Some' blijkt dat er een groot verschil is in behandeling van de EU en haar lidstaten tussen Oekraïense en niet-Oekraïense vluchtelingen. Save the Children is er voor alle kinderen. Zo ook bij TeamUp.  

De vlucht is vaak enorm traumatiserend voor een kind. Als ze daarna aankomen in een nieuw land, waar ze de taal niet spreken en nog geen mensen kennen, maakt dit het alleen maar moeilijker.  Uit ons onderzoek ‘Safe for Some’ blijkt, dat niet-Oekraïense vluchtelingen vaak ook nog minder goed worden behandeld tijdens de vlucht en wanneer zij zijn aangekomen, waardoor herstel nog moeilijker is.  

Spel en beweging 
TeamUp is opgericht door Save the Children UNICEF Nederland en War Child. Het programma is ontworpen voor alle gevluchte kinderen. Iedereen mag meedoen, het maakt niet uit welke taal je spreekt. Door middel van bewegen leren we kinderen omgaan met hun emoties. En leren ze ook hun emoties te herkennen.  

“Veel kinderen zijn stil en teruggetrokken geworden, of juist agressief. Dat zie je in het spel”, vertelt Robert, vrijwilliger bij TeamUp. Overdag de psycholoog in het speciaal onderwijs, en in de avond TeamUp-vrijwilliger. Dat is hoe Robert zijn maandagen besteedt. Het grootste verschil? “In mijn werk praat ik veel met kinderen, bij  TeamUp staat bewegen juist centraal. Het is een universele taal.” 

Ontwikkeling 
Hoe meer sessies er volgen, hoe groter de ontwikkeling die kinderen doormaken. Dat beaamt ook Robert: “Kinderen werken steeds beter samen.” Maar niet alleen kinderen halen hun voordeel uit TeamUp, ook Robert biedt het de nodige energie na een zware werkdag. “Ik weet dat ik bij TeamUp de kinderen blij maak met de activiteiten die we doen, ik zie hen ontspannen. Andersom maken zij mij net zo blij.” 
 
Waardevol werk 
Elke week geeft Robert veel tijd en energie aan de kinderen, maar hij krijgt er het dubbele voor terug. “Het is heel leuk om te doen, heel waardevol werk. Iedereen moet zich eigenlijk gewoon opgeven!”