Skip to main content
4239be86-93a0-48df-8496-02123445d46a.png.webp

Save the Children hervat activiteiten met vrouwelijk personeel in Afghanistan

Woensdag 18 Januari 2023
Drie weken nadat de Taliban het vrouwen verbood om te werken voor een NGO, heeft Save the Children besloten om een aantal activiteiten weer op te pakken. Met de garantie dat het veilig zal zijn voor vrouwelijk personeel.

“Na de aankondiging van de Taliban op 24 december, hebben we direct onze activiteiten gepauzeerd. Ons vrouwelijk personeel is essentieel. Zonder hen kunnen we onze programma’s niet draaiende houden. Ze vormen 50% van ons personeelsbestand en zijn cruciaal om vrouwen en meisjes te bereiken,” vertelt David Wright, Save the Children's Chief Operating Officer.  

Garantie van veiligheid 
Wright vertelt dat een deel van de onderwijs, gezondheid en voeding gerelateerde programma’s hervat kunnen worden. “We hebben duidelijke, betrouwbare toezeggingen gekregen dat ons vrouwelijk personeel veilig kan werken, zonder dat ze daarbij worden gestoord.”  

Het verbod blijft wel staan in andere plekken in het land. Daarom kunnen we onze andere activiteiten niet hervatten, totdat we de garantie hebben dat onze vrouwelijke hulpverleners veilig zijn.  

Het verbod op vrouwelijke ngo-werknemers zal een lange nasleep hebben. Het betekent dat er minder meisjes en vrouwen worden bereikt met belangrijke steun. Meer kinderen zullen worden gedwongen om te werken of te trouwen, vanwege de financiële druk die er op gezinnen staat. Ook staan de banen van ngo-werknemers op het spel.  

Save the Children 
Save the Children werkt sinds de jaren 70 in Afghanistan, door alle ups en downs heen. We zijn vastbesloten om zo snel mogelijk terug te keren naar het normale aantal programma’s. Naar verwachting zullen in 2023 meer dan 28 miljoen mensen in Afghanistan humanitaire hulp nodig hebben. Daarom roepen we de Taliban op om het verbod op te heffen, zodat ngo’s zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen met vrouwelijke en mannelijke medewerkers.