Skip to main content
905d9529-9b2f-4170-959d-79d9fffc5fec.png.webp

Statement: VN Veiligheidsraad, vervul je taak om vrede en veiligheid te handhaven

Maandag 16 Januari 2023

Er zijn zeker 17 kinderen gewond geraakt of overleden tijdens de aanval op Dnipro zaterdagavond. Dit aantal zal waarschijnlijk stijgen, omdat reddingswerkers nog steeds bezig zijn om mensen te zoeken.

“Deze verschrikkelijke gebeurtenis zet de toon voor het nieuwe jaar,” vertelt Sonia Khush, directeur van Save the Children in Oekraïne. “Gezinnen hadden hun kerstversiering nog niet eens weggehaald.” 

Sonia Kush vertelt dat de buurtbewoners massaal in actie kwamen voor de slachtoffers. “Bewoners van de nabijgelegen huizen, inclusief kinderen, helpen de reddingswerkers om het puin op te ruimen, ze brengen eten, warme kleding en dekens voor de geëvacueerde mensen.”  

De aanval van zaterdagavond verhoogt het aantal burgerslachtoffers sinds 24 februari 2022 tot meer dan 18.100, waaronder meer dan 1.000 kinderen, volgens VN-cijfers. Gevreesd wordt dat de werkelijke aantallen veel hoger liggen. 

Oproep aan de VN Veiligheidsraad 
Save the Children eist dat het Internationaal Humanitair Recht en Internationaal Mensenrechtenverdrag moet worden nageleefd en dat de VN Veiligheidsraad zijn taak moet vervullen om vrede en veiligheid te handhaven. Daders van overtredingen tegen kinderen moeten ter verantwoording worden geroepen.