Skip to main content
ed884128-3afb-43da-a235-817bb851669e.jpg.webp

TeamUp wint prestigieuze Laureus prijs

Maandag 8 Mei 2023
TeamUp heeft vandaag de Laureus Sport for Good Award gewonnen! Ons snelgroeiende programma helpt kinderen met een vluchtachtergrond om door middel van spel en beweging hun ervaringen te verwerken. 
Elk jaar viert Laureus projecten die de kracht van sport gebruikt om de levens van jongeren te verbeteren, en dat is precies wat TeamUp doet. Het programma is in 2015 ontwikkeld door Save the Children War Child en Unicef Nederland als reactie op de vluchtelingencrisis in Europa in 2015. TeamUp biedt in Nederland ondersteuning aan gevluchte kinderen in 40 opvanglocaties en 30 nieuwkomersscholen. Wereldwijd is TeamUp inmiddels actief in 26 landen en het is de afgelopen jaren snel opgeschaald als onderdeel van de Oekraïne Respons. Het programma is speciaal ontworpen om taal- en andere culturele barrières te overwinnen bij kinderen getroffen door conflict of migratie.

Jantsje Koopman, Teamleider TeamUp in Opvanglocaties, vertelt wat TeamUp inhoudt. “Gevluchte kinderen zijn vaak blootgesteld aan ingrijpende en stressvolle ervaringen die op het eerste gezicht ongezien blijven. TeamUp pakt deze onzichtbare littekens aan en helpt kinderen omgaan met hun gevoelens en ervaringen. Kinderen zijn bijzonder veerkrachtig, maar moeten wel de kans krijgen om hun nare ervaringen te verwerken. Sport en beweging helpen daarbij. TeamUp biedt plezier en houvast in een storm van onzekerheid en angst.” 
 
Wat doe je bij TeamUp?
Elke activiteit heeft een specifiek thema en doel, zoals omgaan met woede en stress of interactie met leeftijdsgenoten. De facilitators communiceren door middel van demonstratie; spel en beweging in plaats van verbale aanwijzingen. Op deze manier kunnen alle kinderen meedoen, ongeacht welke taal zij spreken. 
 
Toen de oorlog in haar geboorteland uitbrak, vluchtte Lindsay (8) met haar familie uit Iran en zocht ze een veilig onderkomen in Nederland. Ze kwamen veilig aan, maar Lindsay miste thuis – de dierentuin; de speeltuin. Alles voelde vreemd en onbekend aan. Drie jaar later, sinds ze deelneemt aan de TeamUp-sessies, voelt ze zich beter. Ze heeft haar zelfvertrouwen teruggekregen en leert hoe ze met anderen kan omgaan - inclusief het reguleren van haar emoties en het omgaan met conflicten. 
 
Voetballer Andriy Shevchenko 
De prijs wordt uitgereikt door de Oekraïense voetballegende Andriy Shevchenko, die zelf als Laureus ambassadeur afgelopen jaar een TeamUp programma in Polen heeft bezocht. “Mijn felicitaties aan TeamUp met deze welverdiende prijs. Ik heb in Warschau kunnen zien hoe TeamUp Oekraïense kinderen helpt om met fysieke activiteiten de stress van de oorlog kwijt te raken. Het was een emotionele dag en de lach op de gezichten van de kinderen zal ik lang met mij meedragen. Als TeamUp straks het podium opkomt, wordt duidelijk benadrukt wat sport kan betekenen in ons leven. Het is ook een bewijs van wat onze eerste beschermheer Nelson Mandela zei: sport biedt kansen om de wereld te veranderen.”