Skip to main content
e1a0baff-b8cb-4e7b-98ea-59af11da9f09.jpg.webp

Wereldwaterdag: Save the Children zorgt voor toegang tot water en hygiëne in Pakistan

Woensdag 22 Maart 2023
Pakistan werd in september 2022 verwoest door de zware overstromingen, waardoor bijna een derde van het land onder water kwam te staan. De watervoorziening en sanitaire infrastructuur in grote delen van het land werden vernietigd.
Zes maanden later hebben meer dan 10 miljoen mensen in Pakistan, waaronder miljoenen kinderen, nog steeds geen toegang tot veilig drinkwater. Vooral kinderen zijn kwetsbaar voor de gevolgen van onveilig water en slechte sanitaire voorzieningen en hygiënepraktijken. In de overstroomde gebieden lopen kinderen meer kans op diarree, dat vaak dodelijk is. 

Onze steun
Save the Children heeft gezinnen in de provincies Balochistan en Sindh gesteund door hen te instrueren over goede hygiënepraktijken. Door ouders te voorlichting te geven over hygiëne en hygiëneproducten, waaronder zeep, te geven, hebben duizenden kinderen ziekten en aandoeningen kunnen voorkomen. 

Door goed hun handen te wassen, schone toiletten te gebruiken en schoon water te drinken, blijven kinderen gezond en wordt de verspreiding van besmettelijke ziekten voorkomen. Daarnaast missen ze ook minder schooldagen. Kinderen gaan in rampgebieden vaak naar scholen zonder drinkwater, zonder toiletten en zonder zeep om de handen te wassen, waardoor leren moeilijk wordt en hun ontwikkeling stagneert.

DRA 
Save the Children werkt sinds september samen met de Dutch Relief Alliance (DRA) in Pakistan. Samen met andere Nederlandse organisaties, partners ter plaatse en met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben we de toegang tot water en sanitaire voorzieningen verbeterd, non-food artikelen zoals dekens en medicijnen uitgedeeld en contant geld gegeven, zodat gezinnen met kinderen in hun directe behoeften kunnen voorzien. Hoewel de DRA Joint Response, die zes maanden duurde, is afgelopen, blijven kwetsbare gezinnen in Pakistan steun nodig hebben. 

Save the Children blijft actief in Pakistan om de hulp te bieden die daar nodig is. 

Dit bericht heeft betrekking op artikel 27 van het Kinderrechtenverdrag: 
Ieder kind heeft recht op basisvoorzieningen om veilig en gezond op te kunnen groeien.

Onze oprichter, Eglantyne Jebb, heeft de eerste versie van het Kinderrechtenverdrag bedacht en aan de Volkenbond (de voorloper van de VN) gepresenteerd. Dit verdrag is aangenomen en bestaat vandaag de dag uit 45 artikelen. Save the Children is de grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie en beschermt en waarborgt dit verdrag al meer dan 100 jaar.