Skip to main content
CH1730935-Rahima-s-mental-wellbeing-was-impacted-when-she-was-forced-to-get-engaged-to-support-her-family-in-Afghanistan-1.jpg

“Ik word gestimuleerd weer leuke dingen te doen met mijn kinderen”

Dinsdag 25 Oktober 2022

Farah uit Afghanistan herinnert het zich nog als de dag van gisteren: de explosie die een eind maakte aan het leven van haar zoon en dochter. Sindsdien kampt ze met paniekaanvallen, somberheid, slapeloze nachten. 

Drie jaar geleden verloor Farah twee kinderen: haar zoontje van 2 en haar dochter van 12. “Het gebeurde op verkiezingsdag. In de moskee naast ons huis was een stemlokaal. Mijn kinderen en ik waren aan het kijken naar de kiezers in de rij en hoorden toen een explosie. Daarna weet ik niks meer. Toen ik weer bijkwam zag ik mijn kinderen op de grond liggen. Ik begon te gillen. Mensen kwamen naar ons toe en brachten ons naar het ziekenhuis. Daar bezweken mijn zoon en dochter aan hun verwondingen.”  
 
Twee andere kinderen in kritieke toestand 
Terwijl Farah twee van haar kinderen moest begraven, lagen de andere twee in het ziekenhuis. Haar negenjarige dochter Naseema en de vierjarige Mirwais mochten na ongeveer twee weken weer naar huis. Farah vertelt dat ze zich zorgen maakt om haar zoon: “Mirwais heeft nog erg veel last van de explosie. Hij praat veel tegen zichzelf." 
 
Traumatische gebeurtenis verwerken 
Na de explosie ging het slecht met Farah. Door de dood van haar kinderen was ze in shock. Ze was rusteloos, huilde voortdurend, had paniekaanvallen, schrok van het minste of geringste en had last van haar hoofd, nek en maag. Ook sliep ze slecht en vond ze het moeilijk om met mensen om te gaan. “Pas toen de mobiele kliniek van Save the Children in ons dorp was, kwam ik erachter dat ik hulp kon krijgen bij het verwerken van deze traumatische gebeurtenis. Sinds ik met jullie medewerkster Elena praat, gaat het langzaam beter met me. Zij stimuleert me om weer onder de mensen te komen en leuke dingen te doen met mijn kinderen.”  
 
Jongste kind zwaar ondervoed 
Medewerkers van ons mobiele gezondheidsteam geven Farah en haar gezin niet alleen mentale steun. Ook andere problemen worden aangepakt. Zo wordt Farahs jongste kind, de eenjarige Sayed, behandeld voor ondervoeding. “Er heerst al twee jaar een enorme droogte. Daardoor zijn onze oogsten mislukt. Ook is mijn man zijn baan kwijtgeraakt. Hij verdient nu af en toe iets als dagloner, maar dat is niet genoeg om van rond te komen, zeker niet nu de voedselprijzen zo zijn gestegen. Het enige wat we kunnen betalen zijn brood en suiker. Maar mijn jongste kan nog geen brood eten, en ik geen borstvoeding geven, en daardoor raakte hij zwaar ondervoed.”    
 
Verdriet om voorgenomen huwelijk 
Sayed krijgt inmiddels een half jaar lang therapeutische voeding en is zienderogen opgeknapt. Ook Farah zelf is aangesterkt. Daarnaast krijgt het gezin hulp om hun geldzorgen te verminderen. Farah en haar man hebben hun 16-jarige dochter Zahab uitgehuwelijkt, zodat ze minder monden te voeden hebben. “We willen haar laten trouwen omdat we denken dat haar verloofde beter voor haar kan zorgen dan wij, maar sinds ze verloofd is, is Zahab erg verdrietig. Als ze dokters of verpleegkundigen ziet, vraagt ze ons waarom zij niet kan doorleren.” Onze medewerkers proberen een oplossing te vinden voor de situatie van Zahab.  
 
Meer hulp nodig  
Het dorp van Farah is lang niet de enige plek in Afghanistan waar wij hulp verlenen. Op 66 plekken in Afghanistan helpen wij, met steun van de Europese Unie, kinderen en volwassen met onze mobiele medische teams. Dat is hard nodig, want sinds de Taliban de macht in augustus 2021 hebben overgenomen, is de situatie voor kinderen en volwassen verslechterd. Een economische crisis, de ergste droogte in 30 jaar en maatschappelijke beperkingen hebben geleid tot armoede, honger en isolement. Behalve fysieke en mentale gezondheidszorg leveren onze medewerkers in het hele land ook voedsel, water, financiële steun, onderwijs, kinderbescherming, onderdak en sanitaire voorzieningen.   
 
 
Lees hier meer over ons programma gesteund door de Europese Unie in Afghanistan. 
 
Save the Children deed onderzoek onder kinderen in Afghanistan die al meer dan 1 jaar onder Taliban regime leven. Lees hier de resultaten