Skip to main content
8e68df18-dc31-47a2-a446-5ff88022ca21.jpg.webp

Te weinig aandacht voor de hongersnood in Niger

Woensdag 6 Juli 2022
Een piek in geweld in Mali, Burkina Faso en Nigeria zorgt ervoor dat er in het afgelopen jaar meer dan 360.000 mensen de grens oversteken naar de droogste gebieden in Niger. Dit zal de hongercrisis alleen maar verergeren.

Deze voedselcrisis was al begonnen door het graantekort door de oorlog in Oekraïne, enorme regenbuien, die de gewassen verwoestten en tientallen jaren van woestijnvorming. Met deze vluchtelingenstroom, zal het probleem alleen maar verergeren en zullen de kinderen het meest risico lopen. Ongeveer een half miljoen van de kinderen in Niger hebben nu de meest dodelijke vorm van ondervoeding.  

De meeste van de vluchtelingen in Niger zijn vrouwen en kinderen, die dringend water en voedsel, onderdak, kleding, zorg en onderwijs nodig hebben. De bevolking helpt hen door het schaarse voedsel te delen, maar de crisis wordt ondergerapporteerd en is ondergefinancierd.  

“Soms moeten mensen zelfs een bed delen” 
Dokter Adamou Moumouni werkt voor een ziekenhuis dat wordt gefinancierd door Save the Children. Hij vertelt dat er meer gevallen van ondervoeding zijn vanaf juni tot oktober. Dan is er namelijk geen oogstseizoen. “Tijdens die maanden kom ik vaak bedden tekort. Soms moeten mensen zelfs een bed delen. Dat is niet ideaal, maar we kunnen niet anders. Mensen moeten geholpen worden.”  

Ilaria Manunza, directeur van Save the Children Niger, vertelt dat de hoop begint te vervagen. Een humanitaire oproep voor €1,75 miljard voor Burkina Faso, Mali en Niger dit jaar is tot nu toe slechts voor 14% gefinancierd. “Er is veel meer aandacht voor de oorlog in Oekraïne en andere spraakmakende onderwerpen, maar heel veel kinderen in Niger, en in de gehele Sahel,   lopen het risico op ondervoeding. We zullen echt hebben gefaald als we deze kinderen en hun families niet op tijd helpen.”  

Save the Children in Niger 
Het werk van Save the Children in Niger omvat kinderbescherming, gezondheid, voeding, voedselzekerheid en levensonderhoud, onderwijs, water en sanitaire voorzieningen. Ook werken we aan de veerkracht van gemeenschappen, zodat mensen beter weten hoe ze met rampen en onzekere tijden om kunnen gaan.