Skip to main content
Medische hulp Samera

Hoe veroorzaken conflicten honger?

Maandag 4 December 2023

Honger verslindt niet alleen de dromen van kinderen, het bedreigt ook hun voortbestaan. Zonder voldoende voedsel of de juiste voeding kunnen kinderen niet leren, spelen of groeien. Escalerende conflicten, oorlogen en geweld over de hele wereld zijn belangrijke factoren die bijdragen aan deze crisis.

De combinatie van conflict, economische crisis en klimaatrampen zorgen voor de ergste wereldwijde voedselcrisis in decennia. Vooral conflict heeft een enorme impact op ondervoeding. Kinderen die in een conflictgebied wonen, hebben twee keer zoveel kans op ondervoeding, dan kinderen die in een gebied zonder conflict wonen.

Hoe zorgt conflict voor honger? 
Door beschadigde infrastructuur, gebrek aan bestaansmiddelen en ontheemding worden miljoenen mensen geconfronteerd met voedseltekorten tijdens conflicten. In de ergste gevallen wordt hongersnood gebruikt als oorlogsmethode. 

Gaza ruines

De huidige situatie in Gaza is een schrijnend voorbeeld van hoe conflict effect kan hebben op honger. Omdat er bijna geen humanitaire hulp wordt toegelaten, raakt het voedsel op. Zonder die essentiële hulp lopen kinderen niet alleen het risico om te overlijden aan de luchtaanvallen, maar ook om te sterven van de honger. 

Wat doet Save the Children
Save the Children werkt in 116 landen. Dit betekent dat we met de hulp van partners ter plaatse levensreddende voedingsprogramma’s op wereldwijde schaal kunnen leveren. Wij beschikken over de kennis, het netwerk en de medewerkers om de honger een halt toe te roepen. Het is mede dankzij onze donateurs dat we dit kunnen doen. Steun ons werk om de oorzaken van honger aan te pakken en levensreddende hulp te bieden aan kinderen over de hele wereld.

We hebben vier belangrijke stappen als het gaat om het aanpakken van voedselonzekerheid:

  • Stap 1Save the Children voert een analyse uit om de beschikbaarheid van voedsel te voorspellen. We voorspellen de impact van klimaat-, economische of conflictschokken zoals El Niño of het conflict in Oekraïne.

  • Stap 2We nemen anticiperende actie. Dat betekent dat we samenwerken met gemeenschappen om risico's te identificeren en deze vervolgens te beperken. Dit vermindert de impact, verlaagt de kosten en, belangrijker nog, redt levens.

  • Stap 3: Als de honger toeslaat, zijn we er om kinderen te screenen op ondervoeding, ze te behandelen met voedzame plumpy nut, medicijnen en andere medische zorg. Als de gevallen complex zijn geworden, voeren we vervolgonderzoeken gedurende zes maanden uit. We geven gezinnen voedselpakketten en contant geld, zodat ze zelf de belangrijke benodigdheden kunnen kopen. 

  • Stap 4: We gaan verder dan alleen eten. Wij geloven in duurzame oplossingen voor de lange termijn. Om dit te doen combineren we kennis van de herders, boeren en economen, met onze expertise op het gebied van gezondheid, voeding, voorspellingen en anticiperende actie om duurzame oplossingen te bieden voor voedselzekerheid en honger.

Daarnaast zijn wij ook altijd bezig met belangenbehartiging. We werken samen met gemeenschappen, internationale en nationale organisaties en overheden om de ongelijkheid en voedselonzekerheid uit te roeien via beleid.