Skip to main content
CH138239-Oumar-one-is-being-treated-at-Aguie-hospital-Niger.jpg

“Het zijn de allerarmsten die lijden” Voedselcrisis in Niger en Burkina Faso wordt steeds erger

Vrijdag 2 Juni 2023

Klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne. Dat zijn de oorzaken van de voedselcrisis in Burkina Faso en Niger, volgens de respondenten van ons onderzoek. We spraken meer dan 630 mensen over de voedselcrisis in hun land. 

Uit het rapport ‘The impact of food and nutritional crisis on children in Burkina Faso and Niger’ blijkt dat 84% van de mensen goedkoper en minder voedzaam voedsel eet, en dat 57% de maaltijden beperkt. Zorgwekkend genoeg slaat 34% vaker voor een hele dag een maaltijd over, waardoor meer kinderen aan ondervoeding lijden
 
Save the Children
Save the Children werkt in de hele Sahel om kinderen en gezinnen die getroffen zijn door crisis te helpen, door hen te ondersteunen met voedzaam voedsel, gezondheid, onderwijs en kinderbescherming. We werken sinds 1982 in Burkina Faso en sinds 2005 in Niger. Helaas zien we de humanitaire behoeften in de centrale Sahel-regio veel sneller groeien dan dat er gereageerd kan worden. Daarom hebben we een uitgebreid onderzoek gedaan onder 630 mensen in de meest door honger getroffen gebieden van Niger en Burkina Faso in West-Afrika. 
 
De crisis die de regio treft, wordt vaak een "vergeten crisis" genoemd. Elk jaar zien de landen in de Centrale Sahel steeds meer mensen, waaronder kinderen, getroffen worden door de voedsel- en voedingscrisis. Ouders halen hun kinderen van school omdat onderwijs niet langer als prioriteit wordt gezien.
 
Volgens onze studie gelooft 68% van de respondenten in Burkina Faso en Niger dat de oorlog in Oekraïne heeft bijgedragen tot hogere prijzen van landbouwproducten. Bovendien heeft zowel in Burkina Faso als in Niger de klimaatverandering (toegenomen overstromingen in Niger en droogte in Burkina Faso) de levenswijze van de plaatselijke bevolking in gevaar gebracht, omdat er niet genoeg grond voor landbouw beschikbaar is. 
 
Prijzen zijn gestegen
In Niger en Burkina Faso zijn de voedselprijzen sterk gestegen als gevolg van klimaatschokken, zoals overstromingen en droogte die de oogsten aantasten, conflicten die leiden tot ontheemding en het onvermogen om landbouw te bedrijven, en de oorlog in Oekraïne die de prijs van geïmporteerd voedsel opdrijft. Ongeveer 96% van de respondenten in beide landen meldde een stijging van de voedselprijzen.
 
Djeneba, 18 jaar, uit Tillaberi in Niger: "Het zijn de allerarmsten die het meest te lijden hebben onder de voedselcrisis, omdat zij door de stijgende prijzen niet de middelen hebben om in hun behoeften te voorzien. In zeer arme gezinnen zijn de maaltijden eenvoudig, zonder groenten, zonder vlees en met slechts enkele kruiden."
 
Souleymane*, een vader in Dori, Burkina Faso, voegde daaraan toe: "Het leven is erg moeilijk geworden nu de voedselprijzen op sommige lokale markten zijn verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Gezinnen zijn erg moe geworden door de stijgende prijzen en de niet beschikbaarheid van sommige basisbehoeften." 
 
Opstapeling van gebeurtenissen
Vishna Shah, regionaal directeur van belangenbehartiging en campagnes voor Save the Children, vertelt dat het een opstapeling van gebeurtenissen is. "Conflict en klimaatverandering stuwen een toch al ernstige hongercrisis in een van de meest complexe regio's ter wereld naar ongekende hoogten - waardoor de toekomst van miljoenen kinderen in gevaar komt.”
 
Terwijl gemeenschappen proberen om te gaan met toenemende honger, toenemend geweld en de negatieve effecten van klimaatverandering, nemen gezinnen hun toevlucht tot extreme maatregelen zoals het van school halen van hun kinderen en het uithuwelijken van kinderen, waardoor meisjes de kans wordt ontnomen om te blijven leren, kind te zijn en in veel gevallen te overleven. 
 
Internationale steun is nodig 
"Internationale donoren moeten dringend hun steun aan Niger en Burkina Faso opvoeren om te voorkomen dat een al catastrofale situatie nog erger wordt." 
  
Ondanks de stappen die beide regeringen hebben genomen om de voedselcrisis te stoppen, moet er meer worden gedaan om een catastrofe af te wenden, waarschuwt Save the Children.