Migranten overleden door het kapseizen van een boot op weg naar de Canarische Eilanden

Een boot met 60 migranten op weg naar de Canarische Eilanden is verongelukt. Er zat tenminste één kind aan boord. Hoeveel kinderen moeten er nog sterven voordat de EU in actie komt?  

Terwijl de Griekse autoriteiten de gruwelijke schipbreuk van vorige week nog steeds onderzoeken en de lichamen van de slachtoffers worden begraven, gebeurt er weer een tragedie die te vermijden was. De afgelopen 5 jaar hebben Spaanse ngo’s minstens 11.286 doden geteld in de Spaanse wateren, waaronder 277 kinderen. 

 “Hoeveel kinderen zullen er nog moeten sterven op dodelijke zeeroutes voordat de EU eindelijk actie onderneemt?” vraagt Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland, zich af. “Het blijft gebeuren. Hieruit blijkt dat de EU er niet in slaagt om kinderen en gezinnen die toevlucht zoeken in Europa, goed op te vangen. We moeten ermee ophouden mensensmokkelaars en criminele netwerken de schuld te geven van schipbreuken. Laten we in plaats daarvan de aandacht verleggen naar de verantwoordelijkheid van de nationale autoriteiten voor het redden van levens. De EU moet door de staat geleide zoek- en reddingsoperaties opzetten, en het gemakkelijker maken voor asielzoekers om de EU binnen te komen. Want dat is een fundamenteel mensenrecht.”  

Zolang de EU geen actie onderneemt en niet stopt met de afschrikking aan de EU-grenzen, zullen meer kinderen het leven verliezen, vanwege de steeds gevaarlijkere routes naar Europa.  

>