Skip to main content
Gaza ruines

Maak van gevechtspauze een blijvend staakt-het-vuren!

Vrijdag 24 November 2023

Vandaag gaat er een vierdaagse gevechtspauze in Gaza van start. Een tijdelijke pauze in het geweld is een belangrijke eerste stap, maar uiteindelijk moet er een blijvend staakt-het-vuren komen om echt een einde te maken aan honger, uitdroging en ziekte en om de humanitaire hulp, die zo hard nodig is, op te kunnen schalen. Een pauze betekent dat de nachtmerrie die kinderen doormaken en waar de wereld getuige van is geweest, opnieuw zal gaan beginnen. 

De situatie in Gaza is verschrikkelijk. De afgelopen weken stierf elke tien minuten een kind en elke vijf minuten raakte en kind gewond. In absolute aantallen komt dat neer op 5.800 kinderen waarvan duidelijk is dat ze overleden zijn en 30.000 kinderen die gewond zijn. En dan zijn er ook 4.500 kinderen vermist, waarvan vermoed kan worden dat ze onder het puin liggen. 

Een onmogelijke situatie
Medewerkers van de Verenigde Naties tellen 930.000 mensen die in hun schuilkelders verblijven. Die schuilplaatsen zitten overvol, want ze herbergen nu vier keer zoveel mensen als waar ze maximaal op berekend zijn.  Er is één latrine per 600 mensen. Veel van de gewonden zijn er ernstig aan toe. Kinderen met gecompliceerde botbreuken, kinderen met brandwonden. De helft van de mensen met brandwonden kunnen niet gered worden en overlijden alsnog, omdat er geen wondzalf is en geen werkende medische apparatuur. 

De winter maakt dat het ook in Gaza nu kouder en regenachtiger wordt. In de derde week van november was er veel wind en regen. Nu meer dan de helft van de huizen kapot is, moeten mensen in zelfgemaakte tentjes overnachten. Mensen en kinderen met een beperking die niet mobiel zijn, kunnen zichzelf niet in veiligheid brengen via de ‘humanitaire corridors’, daar kan geen rolstoel over rollen. 

Inger Ashing vierkant
Inger Ashing, directeur Save the Children Internationaal:

“Een tijdelijke gevechtspauze houdt kinderen niet veilig. We kunnen niet toestaan dat een hele generatie kinderen de dupe wordt van dit conflict. We hebben NU een blijvend staakt-het-vuren nodig.”

De vrijlating van 50 vrouwen en kinderen die gegijzeld worden in Gaza en 150 vrouwen en kinderen die in Israëlische militaire gevangenissen zitten is een welkome eerste stap. Echter, Save the Children roept alle partijen op om alle kinderen die gegijzeld zijn en gevangen zijn genomen onmiddellijk vrij te laten.