Skip to main content
Save-the-Children-Plek-Saar.png

Mentale zorg niet altijd toegankelijk voor gevluchte kinderen in Nederland

Donderdag 4 Mei 2023

Stel je voor dat je als kind naar een ander land vlucht, waar je helemaal opnieuw moet beginnen. Dan is het belangrijk dat je daarover kan praten. In ons nieuwe onderzoek, bekijken wij hoe toegankelijk mentale zorg is voor gevluchte kinderen. 

70% van de gevluchte kinderen wereldwijd geven aan dat ze behoefte hebben aan mentale steun. In het onderzoek, dat wij samen met Pharos hebben uitgevoerd, spraken wij met verschillende gevluchte kinderen over de toegankelijkheid mentale zorgverlening in Nederland. 
 
Barrières
Nederland investeert veel in de mentale gezondheid van jongeren, ook gevluchte jongeren. Toch geven de jongeren aan dat ze barrières ervaren. Ze zijn niet altijd goed op de hoogte van de mogelijkheden of het is voor hen een taboe om hulp te zorgen. Als de kinderen wel mentale steun krijgen, is een van de grootste barrières ‘taal’. Voor veel kinderen is het moeilijk om hun gevoelens te uiten in het Nederlands. Daarnaast zijn niet alle zorgverleners goed op de hoogte van de cultuur van het kind, waardoor hij of zij zich onbegrepen voelt. 
 
Deze barrières kunnen worden voorkomen of verholpen, vindt Harm Haverman, lobbyist op het gebied van mentale gezondheid bij Save the Children. “Gemeentes moeten aandacht geven aan nieuwe gezinnen. Niet afwachten totdat ze met een hulpvraag naar hun toekomen, maar direct een band opbouwen. Het is hiervoor belangrijk dat wijkteams in kaart hebben welke vluchtelingengezinnen in de gemeente zijn gevestigd.” 
 
Lees hier het hele onderzoek en onze andere aanbevelingen

Fotoserie
Voor het onderzoek zijn een aantal kinderen met een vluchtachtergrond geïnterviewd over hun ervaringen. Een deel van deze kinderen zijn ook gefotografeerd door Sandra Minten, winnaar van de Zilveren Camera in 2020. Ze zijn geportretteerd op een plek waar ze graag komen en met een object waar ze kracht uit putten. 
 
Bekijk de fotoserie hier