Skip to main content
Jade en Rens

Nederland houdt zich niet goed genoeg aan het kinderrechtenverdrag

Maandag 20 November 2023

Precies 24 jaar geleden nam de VN het kinderrechtenverdrag aan. In de aanloop naar de verkiezingen is het belangrijk om te kijken hoe goed de partijen dit verdrag meenemen in hun partijprogramma’s. 

Dit jaar blijkt dat Nederland het niet goed doet als het gaat om kinderrechten. De Kidsrights Index meet wereldwijd hoe goed landen kinderrechten in hun land navolgen. Dit jaar is Nederland van plek 4 naar plek 20 gezakt. 

Wat er beter kan 
Er zijn verschillende redenen waarom Nederland zo is gezakt. 

  1. Kinderen geen onderwijs. Momenteel gaan er 3000 kinderen in AZC’s niet naar school. In artikel 28 van het kinderrechtenverdrag staat dat elk kind recht heeft op onderwijs.  
  2. Lange wachtrijen in de jeugdzorg. In 2021 bleek uit onderzoek dat kinderen gemiddeld 10 maanden moeten wachten om mentale hulp te krijgen. Ze wachten op therapie, een diagnose of een plek om te wonen. In artikel 24 van het kinderrechtenverdrag staat dat elk kind recht heeft op gezondheidszorg.  
  3. Water kan worden afgesloten in een huis met kinderen. Volgens de rechter mag het drinkwater worden afgesloten in een huis, als mensen langdurig de waterrekening niet hebben betaald. Ook als er kinderen wonen. In artikel 27 van het kinderrechtenverdrag staat dat elk kind recht heeft op een toereikende levensstandaard. Watervoorziening valt daaronder.  

Kieswijzer 
In onze kieswijzer hebben wij de partijprogramma’s van 14 partijen op een rij gezet om te kijken wat ze over kinderrechten in hun partijprogramma hebben gezegd.  De partijen krijgen een score op basis van onze analyse van partijstandpunten over kinderrechten en wat we de partijen al eerder hebben gestuurd als input voor hun partijprogramma’s.   

Bekijk de kieswijzer hier