Skip to main content
Kinderen in school - Oekraïne

Update over ons werk in Oekraïne

Maandag 27 November 2023

Ira*, Nina*, Andriy* en Viktor* wonen in een gebied bij Kiev waar in maart 2022 veel oorlogsgeweld plaatsvond en waar nog steeds regelmatig sirenes klinken. "Vaak vliegt de munitie over ons heen. Het is dus best eng. Ik kan aan het geluid horen of het een Kinzhal-raket is die overvliegt of een Shahed drone," zegt Nina*, 13 jaar.

Tijdens de vijandelijkheden vorig jaar landde er een granaat vlak bij het ketelhuis van haar school en beschadigde het dak. Save the Children repareerde het lekkende dak en verving de deuren en ramen. Het stookseizoen van 2023-2024 is dus met succes begonnen in de school, en meer dan 500 studenten kunnen studeren in warme klaslokalen.

Veel angst
Afgelopen week waren er weer veel drone aanvallen in de nacht. Vele explosies joegen families en kinderen uit hun bed. In schuilkelders wachtten ze angstig de ochtend af.

Save the Children heeft sinds de start van de hulpverlening in Oekraïne meer dan 2 miljoen mensen bereikt, waaronder meer dan 800.000 kinderen. De hulp bestaat uit onze water- en sanitatieprogramma's, voedselzekerheid, levensonderhouden en kinderbescherming. We werken op dit moment nauw samen met 23 partners ter plaatse.

Belangrijke voorbeelden van het werk van de verschillende teams zijn:

  • De onderwijsprogramma's van Save the Children die tot nu toe meer dan 77.000 kinderen bereikten

  • De mentale zorg aan kinderen door het hele land. Psychosociale ondersteuning en veiligheid blijven de grootste behoeften voor kinderen, ouders en leerkrachten.

  • De humanitaire hulp die meer dan 7.500 gezinnen ontvingen in het oosten; ongeveer 60.000 mensen krijgen hulp bij het overwinteren in de regio's Donetsk en Kharkiv.

  • De winterhulpprojecten om kwetsbare plattelandsgezinnen voedselzekerheid te kunnen bieden tijdens de winter.

*Namen zijn vanwege veiligheidsredenen veranderd.