Het directeurssalaris

Het salaris van directeuren van goede doelen is regelmatig onderwerp van discussie en dat begrijpen we. Donateurs zijn terecht kritisch over de manier waarop hun gedoneerde euro wordt besteed. Daarom lichten we het salaris van onze directeur graag toe.

Het salaris is gebaseerd op de beloningsregeling voor goede doelen van de vereniging Goede Doelen Nederland, waar Save the Children lid van is. Deze richtlijnen zijn in 2005 opgesteld en maken deel uit van de onafhankelijke toetsing voor de status van Erkend Goed Doel. Bij de bepaling van het salaris wordt onder meer gekeken naar de grootte en complexiteit van de organisatie. Ook zijn regels opgesteld waar goed bestuur en salarissen van directeuren van goede doelen aan moeten voldoen.

Zo besteden we het geld

Van elke gedoneerde euro besteden we 90,9 cent aan het helpen van kinderen.

We zetten jouw bijdrage in op de plekken waar kinderen onze hulp het hardste nodig hebben.

Onze directeur, Pim Kraan, zit met zijn salaris van 100.341 euro (excl. vakantiegeld) ruim onder het absolute maximum jaarinkomen dat geldt voor een organisatie als Save the Children. Meer informatie over zijn salaris vind je in het meest recente jaarverslag.  

Ervaring in het veld, groot netwerk en goed leiderschap
We beseffen dat veel mensen dit bedrag nog steeds erg hoog vinden. Toch vinden we het salaris zeer goed te verdedigen, en we leggen hier graag uit waarom:

Save the Children is in Nederland een snelgroeiende organisatie van aanpakkers, die flink in beweging is. We zijn bovendien onderdeel van een wereldwijd netwerk dat in 120 landen onder soms zeer gevaarlijke omstandigheden kinderen helpt. Onze directeur is lid van het internationaal bestuur van Save the Children, waarbij hij de beleidsmatige verantwoordelijkheid heeft voor alle humanitaire hulp die Save the Children wereldwijd levert. Dat is ongeveer de helft van al onze programma’s. Dit vraagt om een directeur die van veel markten thuis is; het moet iemand zijn met ervaring in het veld, vooral ook met het oog op de operationele risico’s en de veiligheid van onze mensen. Het moet ook iemand zijn met een effectief internationaal netwerk, die ook nog een snelgroeiende organisatie in Nederland in goede banen kan leiden. Het moet een bestuurder zijn met politieke antennes en een heldere visie. Zulke mensen zijn dun gezaaid.
 
Onze huidige directeur is echter zo’n manager die ook nog eens zijn sporen in het veld ruim heeft verdiend: hij co√∂rdineerde zo’n tien missies in acht brandhaarden in ondermeer West- en Centraal-Afrika. Hij weet waarover hij praat als het gaat om het opzetten van noodhulpmissies, en van het opzetten van programma’s die levens kunnen redden. Dat belicht hij aan de keukentafel, in de bestuurskamer van een multinational, op de televisie of in het parlement, of zelfs bij de Verenigde Naties in New York.

Pim Kraan werkte na zijn ervaringen in het veld jaren bij de Rijksoverheid, waardoor hij de weg in Den Haag bij uitstek kent. Ook internationaal heeft hij een groot netwerk, wat enorm helpt bij het bereiken van ons doel: zoveel mogelijk kinderen steunen tot op de meest moeilijk bereikbare plekken op deze wereld.