Het directeurssalaris

Het salaris van directeuren van goede doelen is regelmatig onderwerp van discussie en dat begrijpen we. Donateurs zijn terecht kritisch over de manier waarop hun gedoneerde euro wordt besteed. Daarom lichten we het salaris van onze directeur graag toe.

Het salaris is gebaseerd op de beloningsregeling voor goede doelen van de vereniging Goede Doelen Nederland, waar Save the Children lid van is. Deze richtlijnen zijn in 2005 opgesteld. Bij de bepaling van het salaris wordt onder meer gekeken naar de grootte en complexiteit van de organisatie. Ook zijn regels opgesteld waar goed bestuur en salarissen van directeuren van goede doelen aan moeten voldoen.

Onze directeur, de heer Pim Kraan, zit met zijn salaris van 96.172 euro (excl. vakantiegeld) ruim onder het absolute maximum jaarinkomen dat geldt voor een organisatie als Save the Children. Meer informatie over zijn salaris vindt u in het meest recente jaarverslag.  

Ervaring in het veld, groot netwerk en goed leiderschap
We beseffen dat veel mensen dit bedrag nog steeds erg hoog vinden. Toch vinden we het salaris zeer goed te verdedigen, en we leggen hier graag uit waarom:

Save the Children in Nederland is een snel groeiende organisatie van aanpakkers, die flink in beweging is. We zijn onderdeel van een wereldwijd netwerk dat in 120 landen onder soms zeer gevaarlijke omstandigheden kinderen helpt, tot in alle uithoeken van de wereld. Dat vraagt om een directeur die van veel markten thuis is; het moet iemand zijn met ervaring in het veld, vooral ook met het oog op de operationele risico’s en de veiligheid van onze mensen. En het moet iemand zijn met een goed en effectief netwerk die ook nog een snel groeiende organisatie in goede banen kan leiden. Zulke mensen zijn dun gezaaid.

Onze huidige directeur is echter zo’n manager die ook nog eens zijn sporen in het veld ruim heeft verdiend: hij co├Ârdineerde zo’n tien missies in acht brandhaarden in West- en Centraal-Afrika. Hij weet waarover hij praat als het gaat om het opzetten van noodhulp, missies, en van het opzetten van programma’s die levens kunnen redden. 

Na die ervaringen in het veld werkte hij jaren in Den Haag, waardoor hij er de weg er uitstekend kent. Ook internationaal heeft hij een groot netwerk, wat enorm helpt bij het bereiken van ons doel: zoveel mogelijk kinderen steunen tot op de meest moeilijk bereikbare plekken op deze wereld.