Eén jaar conflict: Ons werk voor Oekraïense kinderen
Sinds het begin van de escalatie een jaar geleden heeft Save the Children ruim 800.000 mensen bereikt, waarvan ongeveer 436.000 kinderen. Dit wordt onder andere gedaan door middel van mobiele teams, die psychosociale steun bieden, het opzetten van digitale leercentra en de distributie van goederen (hygiënekits, wintermateriaal, voedsel).
Verder geven wij contant geld aan gezinnen, omdat zij vaak het beste weten wat ze nodig hebben. Sinds september is er om de dag een Oekraïense school verwoest. Wij helpen bij het herstel van deze scholen. Daarnaast maken wij scholen en gezondheidscentra winterklaar door te hen kachels en watervoorzieningen te bieden.
Waar is Save the Children aanwezig en wat doen we daar?
Toen het conflict in Oekraïne eind februari begon, kwam Save the Children meteen in actie om hulp te verlenen. Niet alleen in Oekraïne zelf, maar ook in de buurlanden, waar veel vluchtelingen de grens overkwamen. Enkele medewerkers van Save the Children Nederland besloten om er ter plekke te gaan helpen.
William ging naar Oekraïne
William Arink is HR-adviseur bij Save the Children Nederland. Hij vertrok naar Oekraïne om daar personeel te werven. Hij vertelt hoe het was om in Oekraïne te zijn en wat hij allemaal heeft gedaan. Lees zijn verhaal
Stijn ging naar Polen
Stijn hielp bij het opzetten van een kantoor en verschillende programma's voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hij hield een paar dagen een dagboek bij over zijn leven in Warschau. Lees zijn dagboek
Veronica ging naar Roemenië
In april ging Veronica naar de grens bij Siret, om daar te helpen met vertalen en om gegevens te verzamelen over waar mensen die Oekraïne ontvluchten, behoefte aan hebben. Ze vertelt over haar ervaringen. Lees haar verhaal
Nederland
Ook in Nederland zijn we er voor kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne. Op scholen waar gevluchte kinderen uit Oekraïne zitten, bieden we het programma TeamUp aan in samenwerking met WarChild en UNICEF Nederland. Dit is een programma dat met gestructureerde spel- en bewegingsactiviteiten psychosociale steun biedt aan kinderen getroffen door conflict en migratie. TeamUp is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Spelenderwijs leren zij omgaan met hun emoties, krijgen zij meer vertrouwen en bouwen ze aan een hoopvolle toekomst.
Giro555
Save the Children was als een van de eerste hulporganisaties ter plaatse in Oekraïne en de omliggende landen om kinderen te helpen. Met middelen uit het Kindernoodhulpfonds en Giro555 geven we hulp aan kinderen in Oekraïne, Roemenië, Polen en Litouwen. Ook in Nederland helpen we kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne.
Save the Children is aanwezig in Oekraïne en werkt sinds 2007 samen met organisaties ter plaatse.We zijn sinds 1991 aanwezig in Roemenië. Door deze jarenlange aanwezigheid in Oekraïne, Roemenië en in heel Europa, konden we meteen hulp bieden toen de crisis uitbrak.
Oekraïne
In Oekraïne werken we samen met partners ter plaatse om moeilijk bereikbare gebieden te bereiken in het oosten en zuiden van Oekraïne. Onder andere met middelen van Giro555 delen we contant geld, luiers, voedsel, water en verzorgingsartikelen (denk aan zeep en maandverband) uit aan gezinnen.
Op dit moment worden de energievoorzieningen aangevallen, waardoor de winter nog zwaarder is voor Oekraïeners. Ze hebben geen water en warmte. Daarom bieden we hout en dekens aan. We bouwen waterputten, die niet afhankelijk zijn van elektriciteit, zodat gezinnen alsnog drinkwater hebben.
Mentale steun
We hebben speciale pakketten uitgedeeld aan kinderen die in schuilkelders aan de frontlinie zitten. Deze pakketten bevatten speelgoed en oefeningen voor kinderen om met stress en angst om te gaan.
We bieden psychosociale hulp aan kinderen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. We zetten kindvriendelijke ruimtes, scholen en onderwijsactiviteiten op samen met partnerorganisaties ter plaatse. Zo hebben we zestien digitale onderwijscentra opgezet.