Skip to main content
TeamUp-Lise-Sneek-IMG-2096Julie-Hrudova-2

Hoe is het om vrijwilliger te zijn bij TeamUp?

“Werken voor TeamUp is onbetaalbaar” 

Lise (24) is vrijwilliger voor TeamUp in Sneek. In het AZC brengt ze kinderen – die de meest vreselijke ervaringen hebben moeten doorstaan – dichter bij elkaar. “Ieder kind wil het gewoon leuk hebben en daar draag ik graag wat aan bij.” 

Lise is als voormalig student psychologie en orthopedagogiek altijd erg begaan met het lot van vluchtelingen. “Ik voel me betrokken bij minderbedeelden”, vertelt ze. “Mijn masterthesis schreef ik over alleenstaande, minderjarige vluchtelingen. Nadat ik daarmee klaar was kon ik dit onderwerp niet loslaten en begon ik als vrijwilliger bij TeamUp.” 

Dansen 
Tijdens TeamUp-sessies worden kinderen door middel van sport en spel aangemoedigd samen te werken en kunnen zij voor even hun zorgen vergeten. “Dansen is in de sessies een belangrijk onderdeel. De kinderen verbaasden mij keer op keer met hun moves. Op een dag lieten ze zelfs een hele dans zien die ze op tv hadden geleerd. Ook al spreken kinderen elkaars taal niet, dan kunnen ze op deze manier toch connecten. Dat is mooi om te zien.”  

544aa1f6-6d9a-4059-8bb8-9815f0216a06

Samen 
Dat een TeamUp-sessie soepel verloopt, is nooit vanzelfsprekend. “Kinderen leren soms dat mensen uit andere culturen vies of raar zijn. In sommige AZC’s leven verschillende groepen daarom van elkaar gescheiden. En dat merk je in de sessies”, vertelt Lise. “Kinderen hadden weleens vooroordelen en die verdwenen langzaam tijdens zo’n les.” Door spellen te doen waarbij kinderen samen moeten werken, ontstonden situaties waarbij meisjes en jongens voor het eerst van hun leven samen speelden. Of gaven kinderen uit verschillende culturen elkaar een hand.  

Vrijwillig 
Lise had op de maandagmiddagen ook een betaald baantje kunnen zoeken, maar koos ervoor om zich als vrijwilliger voor TeamUp in te zetten. “Ik kan het iedereen aanraden. Je krijgt er zoveel plezier voor terug. Ik word betaald in glimlachen van kinderen die plezier maken, ontspannen en zich weer even kind voelen. Dat geeft mij energie voor de hele week en dat is onbetaalbaar.”