Skip to main content
7b541b74-8046-4b54-be23-7a8efc73242a.jpg.webp

Somalië

Somalië is een land in de Hoorn van Afrika dat grenst aan Djibouti, Ethiopië en Kenia met een inwonersaantal van bijna 16 miljoen. Al decennialang zorgen gewapende conflicten, politieke instabiliteit, een zeer zwakke overheid, armoede en natuurrampen voor grote problemen. Ook de klimaatcrisis eist haar tol. Aanhoudende droogte heeft geleid tot grote water- en voedseltekorten. Voor bijna 20 miljoen mensen dreigt voedselschaarste. Somalië staat op de vierde plek van de End of Childhood index, wat betekent dat het een van de moeilijkste plaatsen ter wereld is om kind te zijn. Save the Children wil kinderen en hun families in Somalië ondersteunen door het bieden van voedsel, water, medische zorg, onderwijs en bescherming.  

De situatie in Somalië 

Somalië is een van de meest complexe en langst durende humanitaire crises ter wereld. Gewapende groepen plegen bombardementen, zelfmoord aanvallen, overvallen en ontvoeringen en militaire operaties resulteren in geweld, verwondingen en verplaatsingen van de bevolking. Mede door gewapend conflict sinds 1991, onveiligheid, de impact van klimaatverandering en politieke en economische instabiliteit blijven de humanitaire noden in Somalië hoog. Ten gevolge van geweld en moeilijk te bereiken gebieden in het land zijn veel families naar stedelijke gebieden getrokken. Hier leven zij in kampen of informele woonvoorzieningen waar zij kwetsbaar zijn voor geweld, uitbuiting en misbruik.  

Sinds eind 2020 ervaart de Hoorn van Afrika, waaronder Somalië, extreme droogte. Door 4 achtereenvolgende regenseizoenen met regenval ver onder het gemiddelde, worden steeds meer mensen door deze droogte zwaar getroffen. Meer dan 6 miljoen mensen in Somalië kampen met ernstige ondervoeding en 1.8 miljoen kinderen onder de vijf jaar lijden aan acute ondervoeding. Dit zijn 1 op de 6 kinderen onder de vijf jaar in Somalië.   

Miljoenen mensen zijn door de droogte ontheemd. De gevluchtte kinderen en hun families hebben te maken met honger, ontbrekende gezondheidszorg en geweldsrisico’s. Ook hebben deze kinderen vaak geen toegang tot onderwijs. Doordat een groot deel van de bevolking in Somalië zich verplaatst is er weinig toegang tot schoon water en hygiëne en zijn er grote uitbraken van ziektes zoals cholera, de mazelen en diarree.  

In Somalië hebben kinderen te maken met meerdere kinderrechten schendingen, waaronder kinderarbeid, rekrutering door gewapende groepen en gendergerelateerd geweld. Zo is 49% van de kinderen in Somalië betrokken bij kinderarbeid. Gedurende een crisis, zoals de huidige extreme droogte, worden jongens en meisjes met nog meer geweld en kinderrechten schendingen geconfronteerd. Zo hebben de droogte en ernstige watertekorten in het land geleid tot meer conflict en schooluitval. Bovendien moeten meisjes en vrouwen langere afstanden lopen voor toegang tot water, met alle veiligheidsrisico’s van dien.  

CH1695347-Bishaaro-17-at-an-IDP-camp-in-Baidoa-Somalia

Bishaaro van zeventien woont in een vluchtelingenkamp

"Het kamp had geen schoon drinkwater, totdat Save the Children vrachtwagens met water lieten komen."

Save the Children in Somalië 

Save the Children  werkt al meer dan 70 jaar  onvoorwaardelijk in Somalië  om  ondersteuning  te bieden in  verschillende sectoren, zoals gezondheidszorg, water, sanitatie en hygiëne, voedselzekerheid, onderwijs en bescherming van kinderen. Ook werken we met mensen ter plaatse aan plannen om beter voorbereid te zijn op toekomstige droogtes als gevolg van klimaatverandering.

In 2021 hebben we 3.334.525  mensen bereikt met onze hulp,  waarvan 1.877.671 kinderen. Dit hebben we kunnen betekenen voor kinderen: 

  • 1.325.132 kinderen kregen toegang tot gezondheidszorg en kregen hulp bij ondervoeding  
  • 312.627 kinderen ondersteund in de bestrijding van armoede 
  • 561.008 kinderen kregen toegang tot onderwijs  
  • 35.839 kinderen werden beschermd tegen geweld en risico’s zoals kindhuwelijken en kinderarbeid 

Dangerous Delays 2

In de door extreme droogte geteisterde gebieden in Ethiopië, Kenia en Somalië sterft waarschijnlijk elke 48 seconden één persoon door honger.

Lees het rapport hier
Muna-600

Helemaal opgeknapt

De 10 maanden oude Nuur kwam 2 weken geleden zwaar ondervoed aan in het ziekenhuis. Moeder Muna vertelt: “Het begon met diarree. Daarna kreeg hij koorts en longontsteking. Dankzij de antibioticakuur en bijvoeding is hij helemaal opgeknapt.”

8b094a2c-54d5-452c-84eb-290152819183.jpg.webp

Fatima kan weer lachen

Fatima (9 maanden) woog nog geen 6 kilo toen ze in onze kliniek binnenkwam. “Ze kon geen water binnenhouden en had diarree. Ze was erg ziek”, vertelt haar moeder Amina. “Gelukkig was ze na een paar dagen zo aangesterkt dat ik haar weer mee naar huis mocht nemen.”

2503403e-ef59-4d04-8185-0a8ab7014736.jpg.webp

Geef kinderen in Somalië een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer