Giro555 actie hongersnood

1.545.000 kinderen in Somalië, Jemen, Zuid-Soedan en Nigeria lijden aan ernstige en acute ondervoeding. We kúnnen en mógen deze kinderen simpelweg niet aan hun lot overlaten.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 voeren momenteel samen actie voor de slachtoffers van de hongersnood.

Farah Karimi, Giro555-actievoorzitter: "Zo'n grote ramp, verspreid over maar liefst vier grote gebieden, is ongekend. Een dodelijke combinatie van klimaatverandering, droogte, armoede en geweld brengt miljoenen mensenlevens in gevaar. Vooral kinderen, zieken en de allerarmsten zijn in acuut levensgevaar. We kunnen niet blijven toekijken en niets doen. Daarom vraag ik vandaag aan iedere Nederlander: Geef voor eten, red levens. Geef aan Giro555."

Wat doet Save the Children?
Onze reddingsteams werken in Somalië en Zuid-Soedan om kinderen die getroffen zijn door de crisis te helpen. We zorgen voor levensreddende medische zorg, mobiele klinieken en voedingshulp. Maar we hebben dringend hulp nodig om meer kinderen te kunnen bereiken. Doneer vandaag nog

Aasiya is tien maanden en al ondervoed
Nadat 48 van hun 50 schapen gestorven waren, moesten Amina en haar gezin hun huis verlaten op zoek naar voedsel. Haar tien maanden oude pleegdochtertje Aasiya is ernstig verzwakt door ondervoeding. "Dit kleintje is al ziek sinds haar geboorte," zegt ze. "Ik ben overal geweest en nam haar mee naar elk ziekenhuis, maar helaas wordt ze niet beter."
Nu wordt baby Aasiya behandeld in een door ons ondersteunde kliniek in Yaka, Puntland (Somalië).

Huilen van de honger
Maar de andere kinderen van Amina worstelen ook met de honger, en ze maakt zich zorgen over hoe ze genoeg voedsel voor hen kan vinden. "Het gevoel dat je niets hebt om je kinderen te geven om hen te kalmeren is niet beschrijven", zegt ze. "Ze vragen om eten, maar je hebt niks en bent gewoon machteloos en wanhopig... Ze huilen allemaal van de honger."

Binnenkort is er helemaal niets meer
De vooruitzichten zijn somber voor Amina en haar gezin. "Op dit moment is er overal droogte en hongersnood", zegt ze. "Alle koeien, kamelen, schapen gaan dood. Mensen zijn al sinds het begin van de droogte aan het worstelen: geen gewassen, geen eten, onze geiten stopten met het geven van melk. Als er niet snel regen valt, blijft er niets meer over."

Save the Children Nederland is bekend als ANBI-instelling bij de Belastingdienst onder RSIN nummer 006861878