Skip to main content
5466c1b9-5fc8-4997-aac8-af31477e9a6f.JPG.webp

Taliban kondigen verbod af voor vrouwelijke studenten

Vrijdag 23 December 2022
Vrouwen in Afghanistan mogen niet meer naar de universiteit, zo heeft de Taliban afgelopen week aangekondigd. Dit komt bovenop het al bestaande verbod voor middelbaar onderwijs voor meisjes in Afghanistan. Save the Children veroordeelt het besluit. 

Onderwijs is essentieel voor vrouwen om sleutelposities in te nemen, zoals leraren, artsen, ingenieurs, advocaten en hulpverleners. Sleutelposities die in het hele land hard nodig zijn. Zonder vrouwelijke professionals zal het voor meisjes en vrouwen nog moeilijker zijn om toegang te krijgen tot belangrijke diensten, zoals gezondheidszorg. 

Namens 183 nationale en internationale NGO-lidorganisaties die actief zijn in Afghanistan, waaronder Save the Children, veroordeelt de Agency Coordinating Body for Afghan Relief and Development (ACBAR) de aankondiging in een gisteren vrijgegeven verklaring. De NGOs roepen de autoriteiten op om alle Afghanen, ongeacht hun geslacht, toegang te geven tot onderwijs. 

Nora Hassanien, waarnemend landendirecteur voor Save the Children in Afghanistan: 
"Deze ontwikkelingen tonen aan dat de crisis in Afghanistan erger wordt, niet beter. Dit verwoest de hoop en dromen van meisjes in het hele land. Nergens ter wereld is de toegang van vrouwen en meisjes tot onderwijs zo beperkt als in Afghanistan. De gevolgen van deze beslissing zullen langdurig en groot zijn, vooral voor meisjes, maar ook voor Afghanistan als geheel.” 

Save the Children in Afghanistan 
Save the Children werkt sinds 1976, dus al 46 jaar, voor kinderen en hun families in Afghanistan. We bieden gezinnen toegang tot gezondheidszorg, goede voeding, mentale gezondheid, onderwijs, kinderbescherming en ondersteunen ze in hun levensonderhoud. In 2021 bereikten we bijna 1,5 miljoen mensen, waarvan bijna 900.000 kinderen.  

Met financiering van de Europese Unie implementeren we ‘Community Based Education’ klassen, waarbij we kleinschalig onderwijs geven in dorpen. Lees meer hier