Daar waar de crisis het grootst is, zijn wij er voor de allerkleinsten.
Ook in Afghanistan. Onvoorwaardelijk. 

Afghanistan

Save the Children werkt sinds 1976, dus al 46 jaar, voor kinderen en hun families in Afghanistan. We bieden gezinnen toegang tot gezondheidszorg, goede voeding, mentale gezondheid, onderwijs, kinderbescherming en ondersteunen ze in hun levensonderhoud.

Op dit moment vindt de grootste humanitaire ramp plaats in Afghanistan. 

Humanitaire ramp Afghanistan

De crisis in Afghanistan is één van de grootste humanitaire rampen ter wereld. Kinderen die nu in Afghanistan opgroeien hebben nooit vrede gekend. 

 

lees meer

Wat hebben we bereikt

In 2020 bereikten we al meer dan 1,6 miljoen mensen. Zelfs in het crisisjaar 2021 bereikten we ruim een half miljoen mensen. Sinds half september konden we ons werk hervatten, en ons doel is om 1 miljoen kinderen te ondersteunen. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen we snel reageren op een acute noodsituatie. We hebben loodsen met voorraden noodhulpmaterialen en medicijnen.

Enkele cijfers

 • De bevolking van Afghanistan telt ongeveer 42 miljoen mensen.
 • 24 miljoen mensen hebben noodhulp nodig
 • 97% van alle Afghanen leeft onder de armoedegrens
 • 14 miljoen kinderen (0-18 jaar) hebben voedselhulp nodig
 • 5,7 miljoen kinderen onder de 5 jaar zijn zeer ondervoed, waarvan 1 miljoen kinderen sterven als voedselhulp hen niet bereikt
 • 41% van alle kinderen zijn te klein voor hun leeftijd en daardoor zeer vatbaar voor ziektes en onderontwikkeling van de hersenen.
 • Een op de 16 kinderen sterft voor het 5e levensjaar
 • Miljoenen kinderen gaan niet naar school
 • 27% van de kinderen verrichten kinderarbeid
 • In 13 van de 34 provincies kan Save the Children werken.
 • In 2022 zijn 70 mobiele gezondheidsteams actief
 • Save the Children biedt een veilige leeromgeving voor kinderen die niet naar school kunnen

De crisis in Afghanistan is een kindercrisis

Afghanistan heeft een hele jonge bevolking. Als we naar de totale bevolking kijken, is ongeveer de helft zelfs jonger dan 15 jaar. Van de mensen die noodhulp nodig hebben, zijn 54%  kinderen onder de 18 jaar. Deze kinderen en jongeren hebben nooit anders dan oorlog gekend.

De slechte omstandigheden in Afghanistan hebben te maken met een jarenlang conflict, met enorme droogte en met corona. Veel mensen zijn huis en haard kwijt, of zijn hun baan kwijt. De economische situatie van het land is erg slecht. De Verenigde Naties hebben berekend dat er 4,4 miljard dollar nodig is om de Afghaanse bevolking te helpen.

Projecten in Afghanistan

ECHO 2022-2024

Om aan de toenemende vraag voor verschillende soorten hulp te voldoen, bieden wij met dit huidige project een geïntegreerd programma aan waarin we zowel zorgen voor primaire gezondheidszorg, en preventie en behandeling van ondervoeding, als onderwijs en bescherming.

Lees meer

Een geïntegreerd programma in 8 provincies gericht op kinderen en hun familie

Het programma richt zich op primaire gezondheidszorg, preventie en behandeling van ondervoeding, onderwijs en kinderbescherming.
Lees meer

Het laatste nieuws over Afghanistan

15-AUG-2022

Mobiele gezondheidsteams helpen ondervoede kinderen in Afghanistan

11-AUG-2022

Nagina krijgt een opleiding, dankzij Save the Children

10-AUG-2022

Een jaar onder Taliban-bewind zijn meisjes meer geïsoleerd, hongerig en verdrietig: nieuw rapport