Skip to main content
IMG-16971.jpg

‘Het draagvlak achter TeamUp is waarom ik al zo lang vrijwilliger ben’

Sala uit Jemen kwam drie jaar geleden naar Nederland. Vanwege de oorlog in Jemen wilde ze graag het land ontvluchten en dit was mogelijk dankzij een studiebeurs voor een master in Public Health. Sala woonde een jaar in het azc in Assen. Hier ervaarde ze zelf hoe fijn het is om iets te hebben waar je naar uit kunt kijken. Daarom meldde ze zich aan om vrijwilliger voor TeamUp te worden.

Sport, spel en mentale gezondheid
Toen Sala net in Nederland kwam kon ze nog niet veel doen omdat ze moest wachten op goedkeuring voor haar studentenvisum. Daarom besloot ze om vrijwilligerswerk te gaan doen. Sala: “TeamUp sprak mij aan vanwege sport en spel, in combinatie met je mentale gezondheid. Bewegen heeft mij ook geholpen en ik wilde graag iets voor de kinderen in het azc doen.” 

In het begin vond Sala het wel even wennen, omdat ze zelf ook op het azc woonde waar TeamUp werd gegeven. Maar, vertelt ze: “Het creëert ook een band. Ik ken de taal en hun omgeving maar al te goed.”

Omgaan met woede en vriendschappen sluiten
Sala is vrijwilliger bij de tienergroep (14-17 jaar). Ze vond het in het begin lastig dat het gedrag van tieners en kinderen soms wisselend kan zijn. Door TeamUp begrijpt ze nu beter waar dit vandaan komt. Ze ziet bij hen ook een ontwikkeling nadat ze een langere periode meedoen. “Ik begrijp nu hoe TeamUp kinderen bijvoorbeeld kan helpen in hun woede. Hoe er vriendschappen ontstaan en hoe kinderen leren om in een team te spelen. Het heeft mijn perspectief over tieners verandert.”

TeamUp veroorzaakt positieve gedragsverandering
Ook vindt Sala het bijzonder om te zien hoe bepaalde spellen bij TeamUp gedragsverandering kunnen veroorzaken: “Dit komt ook door hoe de structuur van de sessie is opgebouwd. Daar zit een methodologie achter die in de praktijk ook echt werkt.”

Tijdens de TeamUp-sessies ziet Sala dit terug: “Ik zie dat kinderen door TeamUp steeds meer respect krijgen. Soms accepteren ze een nieuw iemand aan het begin niet. Of willen ze de regels niet volgen. We geven diegene dan weleens een time-out, dan kan hij of zij de spellen vanaf een afstand bekijken. Vaak doen ze dan halverwege de sessie weer mee. Bij meiden zien we vaak dat ze in het begin verlegen zijn en ze willen niet altijd samen spelen met de jongens. Na verloop van tijd zie je dit veranderen.”

Waarom Sala al zo lang vrijwilliger is bij TeamUp? 
“Ik voel me erg energiek als ik thuiskom na een sessie. Soms is het een uitdaging of vinden de kinderen de spellen niet leuk. Maar, ik vind het echt knap hoe de ze dit dan kunnen uitdrukken. Ze komen altijd terug naar TeamUp, want ze weten dat ze door ons gehoord worden en dat wij er als vrijwilligers echt voor hen zijn.” 

Ook het netwerk om TeamUp heen maakt waarom zij zich al voor langere tijd bindt aan TeamUp. Sala: “Je bent niet zomaar een vrijwilliger. Er zit een groot en professioneel team achter en dat merk je. Binnen TeamUp is er een community, waar we altijd onze verhalen en ervaringen delen. Het draagvlak erachter is waarom ik al zo lang vrijwilliger ben bij TeamUp.” 

Yes, TeamUp!
Daarnaast weet Sala hoe belangrijk het is om voor deze doelgroep is te kunnen betekenen: “Bij TeamUp werk je met een kwetsbare groep, die elke week oprecht uitkijkt naar jouw komst en wat jij daar doet. TeamUp is iets waar ze van genieten en waardoor ze zich niet vergeten voelen. Ik heb zelf ook ervaren hoe het wonen in een azc is. Ik zag de kinderen vaak op hun telefoon zitten en soms ruzie met elkaar maken. Bewegen en spelen is zó helpend voor hen. Als ik dan mijn TeamUp shirt aantrok, riepen ze gelijk “Yes, TeamUp!”. Hierdoor voel ik mij nuttig en betekenisvol.”