Dadu (10 uit Irak, nu in Nederland

"Mijn broer heeft mij leren voetballen, vroeger in Irak. Nu kan ik weer spelen!"

Dadu kan eindelijk weer spelen

Dadu* (10) is geboren in Irak. Jarenlang is Irak geteisterd door politieke crisis, extremistische groepen en conflicten. IS is nog steeds actief in het land. Op 4-jarige leeftijd vluchtte Dadu samen met zijn moeder, broer (22) en zus (28) naar Nederland. "We gingen met de ballonboot. Ik moest heel veel huilen."

De reis naar Nederland was een ware nachtmerrie voor Dadu en zijn familie. Hij weet nog veel van de tocht. "We gingen met het vliegtuig van Irak naar Turkije. Toen gingen we met de ballonboot van Turkije naar Griekenland." Vanuit Griekenland reisden Dau en zijn moeder naar Servië, Macedonië, Slovenië en Duitsland. "Vanuit Duitsland gingen we met auto’s en de trein naar Nederland. We kwamen aan in Zeist. Ook in Nederland moesten we een paar keer verhuizen. Ik was heel bang."

Dadu mist zijn broer en zus
Dadu woont met zijn moeder in Nederland. Dadu’s vader is overleden. Zijn broer woont in Denemarken en zijn zus in Duitsland. Ze hebben elkaar voor het laatst vier jaar geleden in Turkije gezien. Dadu mist zijn broer en zus enorm. Gelukkig kan hij wel regelmatig met hen beeldbellen.

Vertrouwen terugkrijgen
Door de lange tocht vanuit Irak en de vele verhuizingen vinden kinderen zoals Dadu het vaak moeilijk om zich ergens aan te hechten, vrienden te maken en volwassenen te vertrouwen. Door de recreatieve sport-, spel- en dansactiviteiten van TeamUp leren kinderen weer een vertrouwensrelatie met (nieuwe) mensen om hen heen aan te gaan.

Dadu is heel blij dat hij eindelijk weer kan voetballen. "Mijn broer heeft mij leren voetballen, vroeger in Irak. Nu kan ik weer spelen! En ik heb gezien dat meisjes hier heel goed kunnen spelen."

Meer over TeamUp

*I.v.m. de veiligheid van het kind is zijn naam fictief.