Evi (11) uit Syrië, nu in Nederland

"Vandaag is het dinsdag toch? Dan is het spelen!"

Evi kan even zorgeloos spelen

Samen met haar vader en zusje (8) vluchtte Evi (11) uit Syrië. Zij wonen nu in de noodopvang in Tilburg. Ze kijkt uit naar elke dinsdag. Dan is het TeamUp-dag.
 

Evi weet nog veel over de lange en zware reis naar Nederland. Ze doet voor hoe ze met vijftig mensen in een kleine boot "zoals een ballon" moest gaan zitten: ineengedoken op de grond. "We moesten twee keer door een bos, vijf dagen lopen zonder eten en slapen." Ze valt stil als haar moeder ter sprake komt. "Ik wil er niet over praten. Ik mis mama."

Mama in Syrië
Evi’s moeder en twee zusjes (5 en 7 jaar) zitten nog in Syrië, die konden niet mee. "In Syrië wordt veel gevochten. Mijn mama zegt: ik blijf hier tot jullie mogen blijven. Dan komt mama met mijn zusjes hier naartoe." Ze vertelt dat ze soms wel kunnen bellen, maar dat dit niet lang kan doordat de elektriciteit vaak wegvalt. Evi’s vader maakt zich veel zorgen. Elke keer als hij met hen kan praten is het voor hem een geruststelling dat ze nog leven. Evi heeft een grote foto van haar familie die haar altijd een beetje opvrolijkt.

Wel twintig vriendinnetjes!
Evi kijkt uit naar dinsdag. Er zijn veel activiteiten om tussen te kiezen, maar het liefste speelt ze voetbal of tikkertje. "Het allerleukste is dat wij zelf worden gevraagd wat we graag willen spelen... Dan word ik blij." TeamUp richt zich op thema’s die een rol spelen in de opvanglocaties zoals stress, angst en vriendschap. Elk spel heeft dan ook een dieperliggend doel: kinderen leren bijvoorbeeld samenwerken en elkaar vertrouwen. De activiteiten zorgen voor veel contact tussen de kinderen en Evi vertelt trots dat ze "wel twintig!" vriendinnetjes in de noodopvang heeft. Dit creëert een gevoel van veiligheid en erbij horen. Ook biedt het haar de nodige ontspanning.

Voorlopig zit Evi nog met een deel van haar familie in Tilburg. Daar heeft ze door TeamUp meer stabiliteit en regelmaat gevonden. "Hier in Tilburg is het heel leuk, straks mag ik weer naar school en daar is ook alles leuk." De activiteiten van TeamUp geven Evi iets om naar uit te kijken, een dag per week om samen met haar nieuwe vriendinnetjes even alles los te laten. Zo kan ze ondanks alles weer even kind zijn.

Meer over TeamUp

*I.v.m. de veiligheid van het kind is haar naam fictief.