Oeganda, officieel de Republiek Oeganda, is een land op de evenaar in Oost-Afrika. Het land heeft één van de jongste bevolkingen ter wereld, meer dan de helft van de 37 miljoen mensen is jonger dan 18 jaar. Na jaren van conflict en onveiligheid lijkt het land op dit moment goede vooruitgang te boeken. Zo is er een stijging zichtbaar in het aantal kinderen dat naar school gaat en komen meer mensen te overlijden aan vermijdbare ziekten. Tegelijkertijd zijn er nog steeds veel kinderen die niet in hun basisbehoeften worden voorzien vanwege armoede, vooral in de landelijke gebieden. De bevolking van Oeganda heeft te maken met onvoldoende voorzieningen voor onderwijs en gezondheidszorg en de arbeidsmarkt voor jongeren is krap. Daarnaast vangt Oeganda bijna 1,4 miljoen vluchtelingen op, die gevlucht zijn van conflict, ondervoeding, onveiligheid en geweld in buurlanden. Dit is het hoogste aantal vluchtelingen in Afrika. Meer dan 60% van deze vluchtelingen is kind.
De situatie in Oeganda
Ondanks vooruitgang in de afgelopen jaren, wordt de bevolking van Oeganda nog steeds geconfronteerd met vermijdbare ziektes, ondervoeding, gebrek aan educatie en tienerzwangerschappen. Op dit moment lijdt 29% van de kinderen in Oeganda aan ondervoeding en is 20% van de meisjes tussen 15-19 jaar getrouwd, 1 op de 8 van deze meisjes raakt zwanger. Bovendien leeft 21% van de bevolking in armoede en komt 1 op de 22 kinderen te overlijden voor de 5e verjaardag. Voornamelijk in het Noorden van Oeganda hebben kinderen te maken met geweld en armoede en voedselonzekerheid.
Klimaatverandering
In Oeganda zijn ook de gevolgen van klimaatverandering merkbaar. Regenpatronen zijn veranderd, waardoor het land te maken heeft met kortere of langere regenseizoenen. Dit resulteert in periodes van extreme droogte of juistoverstromingen, waardoor de oogst mislukt en vele kinderen en hun families onvoldoende voedsel hebben.
Covid-19
De impact van de COVID-19 pandemie op Oeganda is groot. De overheidsmaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben grote economische gevolgen voor een bevolking die grotendeels afhankelijk is van informeel werk. Daarnaast kon het virus zich snel verspreiden door de hoge bevolkingsdichtheid ten gevolge van gebrek aan schoon water en sanitair. Het coronavirus resulteerde in een nog hogere druk op de al gebrekkige gezondheidszorg van het land en 15 miljoen mensen hebben onvoldoende essentiële gezondheidszorg. De invloed van de pandemie op kinderen is vooral zichtbaar in het onderwijs. Scholen waren gesloten en kinderen hebben zo’n 60% van de normale schooluren gemist. Dit heeft directe gevolgen voor hun veiligheid, voornamelijk van meisjes. Meisjes worden in toenemende mate seksueel uitgebuit, uitgehuwelijkt of zwanger. Daarnaast is huiselijk geweld sterk toegenomen in het land, sinds de COVID-19 pandemie.
Save the Children in Oeganda
Save the Children werkt sinds 1959 in Oeganda en heeft programma’s verspreid over het hele land; ook in de vluchtelingenkampen. We werken samen met gemeenschappen, de overheid, de private sector en de bevolking om programma’s te implementeren, met langdurige resultaten en verbeteringen voor de rechten van kinderen. Met ons werk bereiken we de meest kwetsbare kinderen en hun families op het gebied van gezondheidszorg en voedselveiligheid. Kinderen krijgen kansen in het onderwijs en worden beschermd van geweld.
In 2021 hebben we 830.069 mensen bereikt met onze hulp, waarvan 507.752 kinderen. Dit hebben we kunnen betekenen voor kinderen:
- 386.829 kinderen kregen toegang tot gezondheidszorg en kregen hulp bij ondervoeding
- 13.003 kinderen ondersteund in de bestrijding van armoede
- 108.398 kinderen kregen toegang tot onderwijs
- 63.473 kinderen werden beschermd tegen geweld en risico’s zoals kindhuwelijken en kinderarbeid.
Projectdetails
Projectnaam: Response to Increased Environmental Degradation and Promotion of Alternative Energy Sources in Refugee Hosting Districts
Projectgebied: Adjumani, Arua, Yumbe en Kiryandongo
Duur: 4 jaar, van januari 2021 tot december 2024
Partners: Enabel (Belgian Development Agency), International Centre for Research in Agroforestry (ICRAF), Joint Energy and Environment Projects (JEEP)
Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie
Facebook - Twitter - Instagram

Projectdetails
Projectnaam: INCLUDE 3 (INnovative and inCLUsive accelerated eDucation programmE for refugee and host community children) – phase 3
Projectgebied: Zuidwest Oeganda
Duur: 01/03/2023 – 28/02/2025
Partners: Save the Children leidt het consortium van dit project. De andere deelnemende partners zijn: Finn Church Aid (FCA), Humanity and Inclusion (HI), Norwegian Refugee Council (NRC), Planning for Tomorrow (P4T) en War Child Holland.
Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie
Projectdetails
Projectnaam: INnovative and inCLUsive accelerated eDucation programmE for refugee and host community children (INCLUDE) -Fase 2
Projectgebied: Zuidwest Oeganda en de West-Nijl regio
Duur: 01 april 2021 tot 08 februari 2023
Partners: Dit project wordt uitgevoerd door een consortium geleidt door Save the Children. De andere deelnemende partners zijn: Humanity and Inclusion (HI), Finn Church Aid (FCA), Norwegian Refugee Council (NRC), en War Child Holland.
Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie
Facebook - Twitter - Instagram

Berichten over Oeganda
28 Jun 2023
Derde fase van het INCLUDE-onderwijsprogramma voor gevluchte kinderen gaat van start in Oeganda
In de noordelijke regio’s van Oeganda worden tienduizenden vluchtelingen opgevangen. Daarvan is de meerderheid kind. Zij hebben behoefte aan mentale steun, bescherming en onderwijs na de lange en heftige vlucht uit hun thuisland.
19 Apr 2023
global
Youth Empowerment: de veerkracht van kinderen vergroten
Naast het bieden van noodhulp, heeft Save the Children verschillende programma's die zich richten op een breed scala aan thema's. Een van deze thema's is Youth Empowerment. Kinderen zijn veerkrachtig en sterk, dat blijkt keer op keer.
5 Oct 2022
global
Save the Children rangschikt schoolsystemen van 182 landen
Het onderwijs van bijna 49 miljoen kinderen in Afghanistan, Soedan, Somalië en Mali is in gevaar. Dat blijkt uit een nieuwe publicatie van Save the Children die we vandaag, op Lerarendag, publiceren.