Skip to main content
b79b05b8-19f2-405f-8be2-21bf7c9365a4.jpg.webp

"We moesten rennen, omdat er veel gevechten waren en mensen werden gedood."

JOSEPH (7) UIT ZUID-SOEDAN, NU OEGANDA

Oeganda

Oeganda, officieel de Republiek Oeganda, is een land op de evenaar in Oost-Afrika. Het land heeft één van de jongste bevolkingen ter wereld, meer dan de helft van de 37 miljoen mensen is jonger dan 18 jaar. Na jaren van conflict en onveiligheid lijkt het land op dit moment goede vooruitgang te boeken. Zo is er een stijging zichtbaar in het aantal kinderen dat naar school gaat en komen meer mensen te overlijden aan vermijdbare ziekten. Tegelijkertijd zijn er nog steeds veel kinderen die niet in hun basisbehoeften worden voorzien vanwege armoede, vooral in de landelijke gebieden. De bevolking van Oeganda heeft te maken met onvoldoende voorzieningen voor onderwijs en gezondheidszorg en de arbeidsmarkt voor jongeren is krap. Daarnaast vangt Oeganda bijna 1,4 miljoen vluchtelingen op, die gevlucht zijn van conflict, ondervoeding, onveiligheid en geweld in buurlanden. Dit is het hoogste aantal vluchtelingen in Afrika. Meer dan 60% van deze vluchtelingen is kind. 
 
De situatie in Oeganda 
Ondanks vooruitgang in de afgelopen jaren, wordt de bevolking van Oeganda nog steeds geconfronteerd met vermijdbare ziektes, ondervoeding, gebrek aan educatie en tienerzwangerschappen. Op dit moment lijdt 29% van de kinderen in Oeganda aan ondervoeding en is 20% van de meisjes tussen 15-19 jaar getrouwd, 1 op de 8 van deze meisjes raakt zwanger. Bovendien leeft 21% van de bevolking in armoede en komt 1 op de 22 kinderen te overlijden voor de 5e verjaardag. Voornamelijk in het Noorden van Oeganda hebben kinderen te maken met geweld en armoede en voedselonzekerheid.  
 
Klimaatverandering
In Oeganda zijn ook de gevolgen van klimaatverandering merkbaar. Regenpatronen zijn veranderd, waardoor het land te maken heeft met kortere of langere regenseizoenen. Dit resulteert in periodes van extreme droogte of juistoverstromingen, waardoor de oogst mislukt en vele kinderen en hun families onvoldoende voedsel hebben.   
 
Covid-19
De impact van de COVID-19 pandemie op Oeganda is groot. De overheidsmaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben grote economische gevolgen voor een bevolking die grotendeels afhankelijk is van informeel werk. Daarnaast kon het virus zich snel verspreiden door de hoge bevolkingsdichtheid ten gevolge van gebrek aan schoon water en sanitair. Het coronavirus resulteerde in een nog hogere druk op de al gebrekkige gezondheidszorg van het land en 15 miljoen mensen hebben onvoldoende essentiële gezondheidszorg. De invloed van de pandemie op kinderen is vooral zichtbaar in het onderwijs. Scholen waren gesloten en kinderen hebben zo’n 60% van de normale schooluren gemist. Dit heeft directe gevolgen voor hun veiligheid, voornamelijk van meisjes. Meisjes worden in toenemende mate seksueel uitgebuit, uitgehuwelijkt of zwanger. Daarnaast is huiselijk geweld sterk toegenomen in het land, sinds de COVID-19 pandemie. 
 
Save the Children in Oeganda
Save the Children werkt sinds 1959 in Oeganda en heeft programma’s verspreid over het hele land; ook in de vluchtelingenkampen. We werken samen met gemeenschappen, de overheid, de private sector en de bevolking om programma’s te implementeren, met langdurige resultaten en verbeteringen voor de rechten van kinderen. Met ons werk bereiken we de meest kwetsbare kinderen en hun families op het gebied van gezondheidszorg en voedselveiligheid. Kinderen krijgen kansen in het onderwijs en worden beschermd van geweld. 
 
In 2021 hebben we 830.069 mensen bereikt met onze hulp, waarvan 507.752 kinderen. Dit hebben we kunnen betekenen voor kinderen: 

  • 386.829 kinderen kregen toegang tot gezondheidszorg en kregen hulp bij ondervoeding  
  • 13.003 kinderen ondersteund in de bestrijding van armoede 
  • 108.398 kinderen kregen toegang tot onderwijs  
  • 63.473 kinderen werden beschermd tegen geweld en risico’s zoals kindhuwelijken en kinderarbeid.  

Onze projecten in Oeganda

RED project

Save the Children ondersteunt met dit project 3000 adolescenten, jongeren en vrouwen met het creeëren van inkomstengenerende activiteiten voor groen en milieuvriendelijker levensonderhoud. Zo proberen we ook de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen te verminderen en de kansen voor jongeren te verbeteren.

LEES MEER

Projectdetails

Projectnaam: Response to Increased Environmental Degradation and Promotion of Alternative Energy Sources in Refugee Hosting Districts
Projectgebied: Adjumani, Arua, Yumbe en Kiryandongo
Duur: 4 jaar, van januari 2021 tot december 2024
Partners: Enabel (Belgian Development Agency), International Centre for Research in Agroforestry (ICRAF), Joint Energy and Environment Projects (JEEP)

Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie
Facebook - Twitter - Instagram

INCLUDE - fase 3

Save the Children leidt sinds 2018 het educatieprogramma voor kinderen van vluchtelingen en gastgemeenschappen (INCLUDE). Het programma is gericht op het helpen van kinderen, nadat ze zijn gevlucht en onderdak hebben gevonden in Oeganda.

Lees meer

Projectdetails

Projectnaam: INCLUDE 3 (INnovative and inCLUsive accelerated eDucation programmE for refugee and host community children) – phase 3
Projectgebied: Zuidwest Oeganda 
Duur: 01/03/2023 – 28/02/2025
Partners: Save the Children leidt het consortium van dit project. De andere deelnemende partners zijn: Finn Church Aid (FCA), Humanity and Inclusion (HI), Norwegian Refugee Council (NRC), Planning for Tomorrow (P4T) en War Child Holland.

Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie

Facebook - Twitter - Instagram

Terug naar school en leerachterstand inlopen

Zonder goed basisonderwijs is het minder waarschijnlijk dat kinderen aan armoede ontsnappen en zich kunnen ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf. Samen met onze partners en de financiële steun van de Europese Unie leiden wij sinds 2018 ‘INCLUDE’; een programma dat kinderen weer terug naar school te laat gaan en ze hun leerachterstand laat inlopen.

LEES MEER

Projectdetails

Projectnaam: INnovative and inCLUsive accelerated eDucation programmE for refugee and host community children (INCLUDE) -Fase 2
Projectgebied: Zuidwest Oeganda en de West-Nijl regio
Duur: 01 april 2021 tot 08 februari 2023
Partners: Dit project wordt uitgevoerd door een consortium geleidt door Save the Children. De andere deelnemende partners zijn: Humanity and Inclusion (HI), Finn Church Aid (FCA), Norwegian Refugee Council (NRC), en War Child Holland. Anchor

Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie
Facebook - Twitter - Instagram

Clean Energy Kiosks

Met het ‘Clean Energy Kiosks’ project vergemakkelijkt Save the Children en partners het opzetten van gelokaliseerde ‘sociaal inclusieve energiekiosken’, punten waar men energie-gerelateerde producten kan aanschaffen.

lees meer

Berichten over Oeganda

Derde fase van het INCLUDE-onderwijsprogramma voor gevluchte kinderen gaat van start in Oeganda

28 Jun 2023

In de noordelijke regio’s van Oeganda worden tienduizenden vluchtelingen opgevangen. Daarvan is de meerderheid kind. Zij hebben behoefte aan mentale steun, bescherming en onderwijs na de lange en heftige vlucht uit hun thuisland.

Lees meer

Youth Empowerment: de veerkracht van kinderen vergroten

19 Apr 2023

Naast het bieden van noodhulp, heeft Save the Children verschillende programma's die zich richten op een breed scala aan thema's. Een van deze thema's is Youth Empowerment. Kinderen zijn veerkrachtig en sterk, dat blijkt keer op keer.

Lees meer

Save the Children rangschikt schoolsystemen van 182 landen

5 Okt 2022

Het onderwijs van bijna 49 miljoen kinderen in Afghanistan, Soedan, Somalië en Mali is in gevaar. Dat blijkt uit een nieuwe publicatie van Save the Children die we vandaag, op Lerarendag, publiceren.

Lees meer
47495b2e-8937-4136-95b7-17afd44216ad.jpg.webp

Geef kinderen in Oeganda een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer