Abshir (3 maanden), Somalië

Abshir is ernstig ondervoed.
Hij ligt op de stabilisatie-unit 
van een hospitaal in Puntland.

Aantal ondervoede kinderen in Somalië stijgt snel

Medewerkers van door Save the Children ondersteunde kliniekjes in Puntland - een van de gebieden in Somalië die het zwaarst getroffen is door de droogte - zien een aanzienlijke toename van zware ondervoeding bij kinderen. De verslechtering maakt duidelijk dat het land voor een omslagpunt staat en af dreigt te glijden naar een situatie die wellicht ernstiger is dan in 2011. Dat jaar kwamen 260.000 mensen om van de honger, waarschuwt de kinderrechtenorganisatie.

Donderdag komen internationale donoren in Londen bijeen. De hulporganisatie doet een beroep op hen om de broodnodige fondsen vrij te maken en zo onnodig verlies van levens te voorkomen. Naar schatting 363.000 kinderen lijden aan ondervoeding in Somalië, onder wie 71.000 zware gevallen. Het Somalische Voedings Cluster voorspelt dat dit aantal kan stijgen tot 944.000 mensen in 2017, van wie 185.000 ernstig ondervoed zal zijn. De Verenigde Naties waarschuwen dat ruim 50.000 kinderen de dood in de ogen kijken.
 
“De duidelijke verslechtering vertelt ons dat een hongersnood niet ver weg is”, zegt directeur Pim Kraan van Save the Children. “De omstandigheden nu zijn slechter dan die in de aanloop naar de catastrofe van 2011. Toen ging een kwart miljoen levens verloren. Actie kan het verschil maken, in dit stadium.”
 
De omstandigheden worden met de dag slechter voor kinderen en hun families in Somalië. In de zwaarst getroffen gebieden moeten mensen het vaak dagen zonder eten stellen. Ze geven hun vee soms karton te eten in een poging om het in leven te houden.
 
Iftin Yusuf Mohamed, verpleegkundige in een moeder en kind-hospitaal in het dorpje Yaka (Puntland), ziet het elke dag slechter gaan. Door de massale toestroom van mensen op zoek naar groenere weiden blijft de beschikbare hulp achter bij wat er nodig is. “Er is een tekort aan voedsel, medicijnen en water. Als we het nu niet krijgen, staan we voor een menselijke tragedie met hoge sterftecijfers.”
 
In de hoofdstad Garowe van Puntland wordt Mohamed’s zoon Abdifatax* behandeld voor ernstige ondervoeding. De toestand van het zoontje was zo ernstig dat hij nu sondevoeding krijgt. “Hij is al 20 dagen ziek. Na zo’n twee weken zag hij er zwaar ondervoed uit, hij moest braken en had diarree. Maar hij heeft de afgelopen drie dagen voldoende extra voeding gehad, Goddank.”
 
Mohamed en zijn familie trekken doorgaans met hun vee over het platteland rond Garowe, maar de meeste van de dieren zijn inmiddels overleden. “Vanuit de stad worden karton en bonen naar de dieren op het platteland gestuurd, als voedsel.”
 
Save the Children heeft 100 miljoen dollar nodig om 2,5 miljoen Somaliërs te helpen die getroffen zijn door de crisis. De VN roept de internationale gemeenschap op om 863 miljoen dollar beschikbaar te stellen voor noodhulp.
 

Kinderen sterven van de honger.

Jouw hulp is dringend nodig. Doneer vandaag nog!

Doneer nu