Pim Kraan, directeur Save the Children Nederland

"Dankzij u konden onze teams meteen op grote schaal aan het werk in Kenia, Ethiopië, Zuid-Soedan en Somalië."

Blog: Farhiya, het magere kleine meisje met de mooiste ogen van het hele dorp

In maart van dit jaar bracht onze directeur, Pim Kraan, een bezoek aan het door honger getroffen Noordoost-Kenia. Hieronder beschrijft hij zijn ervaringen:

In de provincie Wajir, in het noordoosten van Kenia, bezocht ik onze teams die vol overgave de strijd hadden aangebonden met honger. Samen met het overheidspersoneel stonden zij schouder aan schouder in de gezondheidsposten.
 
Nú handelen
In Lagboqol bezocht ik zo’n kliniek en we maakten daar opnames voor de Giro555-actie. Het personeel liet mij zien dat de cijfers alarmerend waren en dat hongersnood snel dichterbij kwam. We moesten nú handelen zeiden zij, anders zouden heel veel kinderen sterven. Om hun oproep kracht bij te zetten brachten ze mij bij baby Farhiya, een klein en zwaar ondervoed meisje dat net terug was uit het ziekenhuis. Ze lag in de armen van haar stoïcijns kijkende moeder die op de aarden grond zat van de in de haast opgetrokken hut.

Medewerkers van Save the Children checkten dagelijks hoe het met haar ging, want de familie had het heel moeilijk en men vreesde voor het leven van het kind.

Ten einde raad
Ik sprak met de vader. Hij had zijn vijf kinderen achtergelaten in de bush, bij wat nog over was van zijn kudde. Samen met zijn vrouw, die aan een psychische aandoening leed, vertrok hij naar Wajir om zijn jongste dochter te redden van de hongerdood. Om zijn reis en verblijf te bekostigen moest hij een van zijn dierbare kamelen verkopen. De man was ten einde raad. Vrouw ziek, kind ondervoed, geen inkomen en bovendien alle contact met de overige kinderen in de bush verloren.

Ik nam met moeite afscheid van deze familie, maar wist dat mijn collega’s goed voor ze zouden zorgen. Ik vroeg Hassan, een van de medewerkers van Save the Children, om extra op het meisje te letten. Het magere kleine meisje met de mooiste ogen van het hele dorp.
 
Zes maanden later
We zijn nu een half jaar verder. Het is gebleken dat we er juist aan hebben gedaan onze verantwoordelijkheid te nemen en de noodklok vroegtijdig te luiden. Het beroep dat wij op u deden werd ruimhartig beloond. Dankzij u konden onze teams meteen op grote schaal aan het werk in Kenia, Ethiopië, Zuid-Soedan en Somalië.
 
Compliment van de secretaris-generaal van de VN
En vooral in Somalië, waar Save the Children met zeer gemotiveerde lokale medewerkers de verste uithoeken van het land weet te bereiken, viel onze inzet op. Vorige maand heeft namelijk de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, ons in New York op het podium gezet tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Omdat hij en zijn noodhulpcoördinator van mening zijn dat Save the Children de grootste en meest impactvolle bijdrage heeft geleverd aan het bestrijden van hongersnood in de Hoorn van Afrika en met name in het moeilijke Somalië. U begrijpt dat wij daar trots op zijn en dat wij blij zijn met zoveel geredde kinderlevens. Het is niet altijd makkelijk om voor de troepen uit te lopen, maar het werd beloond.

Farhiya - blakend van gezondheid
Deze week kreeg ik van Hassan een foto toegestuurd. Het was Farhiya! Gezond en wel. Ze had het overleefd en blaakte van gezondheid. Zelfs haar moeder kan weer glimlachen. Ik was zo gelukkig als een kind. Graag wil ik u dit verhaal meegeven om u te danken voor het feit dat u dit mogelijk heeft gemaakt. Dankzij u is hongersnood in de Hoorn van Afrika tot op heden succesvol bestreden. En we blijven opletten. Daar zorgt Hassan wel voor, met zijn collega’s.