Ali (14) uit Syrië, nu Jordanië

"Ik vertrek om 4 uur 's ochtends naar mijn werk."

Duizenden Syrische tieners in vluchtelingenkamp Za’atari niet naar school

Vijf jaar na het ontstaan van het vluchtelingenkamp Za’atari in Jordanië gaan duizenden Syrische kinderen en jongeren nog steeds niet naar school. Vooral tieners vallen buiten de boot.

"Ik kwam vijf jaar geleden aan in Za’atari”, vertelt de 16-jarige Sarah. “Toentertijd ging niemand in het kamp naar school. En in Syrië had ik door de oorlog ook al een tijdje geen lessen meer gevolgd. Daardoor heb ik een flinke achterstand opgelopen. Maar ik wil nog steeds dolgraag verder leren. Dit jaar probeer ik weer toegelaten te worden. Gelukkig steunt mijn familie me. Veel andere meisjes mogen niet naar school, omdat hun familie bang is dat ze onderweg naar school worden lastiggevallen."
 
Kindhuwelijken en kinderarbeid
Meisjes worden vaak thuisgehouden en lopen het risico om jong uitgehuwelijkt te worden. Voor jongens geldt dat zij vaak moeten werken om hun familieleden te onderhouden. Bijna de helft van alle Syrische gezinnen in Jordanië is in meer of mindere mate afhankelijk van het inkomen van een kind. "Ik ben de oudste van 5 kinderen", zegt Ali van 14 jaar. "Sinds mijn vader ons in de steek heeft gelaten, werken mijn moeder en ik allebei. Heel soms ga ik na het werk naar school, maar omdat ik zoveel heb gemist, snap ik niet veel van de lesstof."

Extra schoolplekken 
De regering van Jordanië heeft vorig jaar op een grote conferentie in Londen beloofd dat in september 2017 alle kinderen in de schoolgaande leeftijd onderwijs zouden krijgen. Ook de regel dat iemand die meer dan drie jaar onderwijs had gemist niet meer op een school werd toegelaten, is geschrapt. Deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat dit jaar 25.000 nieuwe leerlingen zijn begonnen, maar dat betekent nog steeds dat iets minder dan de helft van alle leerplichtigen onderwijs mist. En diegenen die wel weer naar school zijn gegaan, hebben vaak net als Ali moeite om de lessen te volgen.
 
Grootste opvangkamp 
De eerste Syrische vluchtelingen arriveerden vijf jaar geleden in het Za’atari-kamp, dat op zo’n 13 kilometer van de grens met Syrië ligt. Wat bedoeld was als een tijdelijke opvangplek, is uitgegroeid tot een stad met 80.000 inwoners. Daarmee is Za’atari het grootste Syrische vluchtelingenkamp ter wereld. Save the Children zorgt in en buiten het kamp voor bijscholing, zodat kinderen kunnen doorstromen naar het reguliere onderwijs. Ook geven we psychosociale hulp aan getraumatiseerde kinderen en ondersteunen we families zodat kinderen niet hoeven te werken.