Kinderen in de val in Iraakse stad Hawija

Save the Children maakt zich grote zorgen over de kinderen in de Iraakse stad Hawija. Ze kunnen geen kant op, nu het Iraakse leger en de coalitietroepen vanochtend (donderdag 21 september) gestart zijn met hun offensief op een van de laatste bolwerken van IS.

“Bijna 30.000 kinderen in Hawija verkeren in groot gevaar”, vertelt Aram Shakaram, adjunct-directeur van Save the Children in Irak. “Nu het offensief tegen IS is ingezet, zitten ze tussen twee vuren. Ze kunnen slachtoffer worden van de voortdurende bombardementen en gevechten. En ze hebben al zoveel te lijden onder het IS-regime. Voedsel, water en medicijnen zijn bijna op; scholen en ziekenhuizen zijn gesloten. Veel kinderen zijn ondervoed en verzwakt. Families moeten nu de zware afweging maken: blijven of vluchten.”
 
Veilige doorgang nodig
Maar wie vlucht, riskeert ook zijn leven. “De enige manier om de stad te verlaten, is te voet over een route die bezaaid ligt met mijnen en bevolkt wordt door sluipschutters. Ook moeten de inwoners van Hawija een rivier oversteken voordat ze veilig zijn. Wij roepen het Iraakse leger en de coalitietroepen daarom op om burgers een veilige doorgang te bieden. Ook vragen wij hen geen explosieven te gebruiken in dichtbevolkte gebieden en alles te doen wat in hun macht ligt om onschuldige levens te beschermen. Anders zullen te veel kinderen slachtoffer worden van het offensief.”
 
Teams staan klaar
Save the Children heeft kinderen die de stad het afgelopen jaar zijn ontvlucht, van noodhulp voorzien. Ook hebben we ze psychosociale steun gegeven en gezorgd dat ze weer naar school konden. Shakaram: “Ook nu staan onze teams klaar om vluchtelingen op te vangen en van noodhulp te voorzien. En we zullen ervoor zorgen dat kinderen zo snel mogelijk weer onderwijs krijgen.”

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Ontvang maandelijks onze e-mailnieuwsbrief.

Required form 'Newsletter' does not exist.