Kinderen Raqqa achtervolgd door beelden van bommen en onthoofdingen

Kinderen in de Syrische stad Raqqa hebben jaren bloot gestaan aan een leven vol wreedheden. Ze waren getuigen van executies en bommen, onthoofdingen en ontploffingen waren onderdeel van het dagelijkse leven.

Kinderen die de stad ontvluchtten vertelden medewerkers van Save the Children over het leven onder IS en het militaire offensief dat onlangs is ingezet. De kinderrechtenorganisatie waarschuwt dat het jaren of zelfs tientallen jaren kan duren voor de mentale littekens zijn geheeld.
 
"Ik wilde slapen, maar dat lukte niet."
"Laatst onthoofdde IS een aantal mensen en liet de lichamen achter. Ik zag het gebeuren en ik kon het niet aan. Ik wilde slapen maar dat lukte niet omdat ik het weer voor me zag. Tegelijkertijd wilde ik niet slapen, zo bang was ik", zegt de 13-jarige Raashida*, die inmiddels in een vluchtelingenkamp is. "Nu kan ik wel normaal slapen, hier wordt niemand onthoofd."
 
"Als een vrouw iets verkeerd doet, stenigt IS haar. En als iemand rookt, worden de vingers afgesneden", vertelt de 13-jarige Faridah*. "Bij een man, ik weet niet wat hij had gezegd, werd zijn mond dichtgenaaid. Terwijl ze hem geselden, kwam er bloed uit zijn mond."

Maandenlang thuis opgesloten
Naast de dagelijkse gewelddadigheden vertellen Raqqa’s kinderen ook over de wanhoop door het gebrek aan een toekomst. Hoe ze zich maandenlang thuis opgesloten voelden omdat ze niet buiten konden spelen of naar school konden, en geen toegang hadden tot veilige plekken waar ze gewoon kind konden zijn. Parken en andere openbare ruimten veranderden in beulsplekken vol hoofden en lichamen. Opgeteld bij berichten over tientallen burgerdoden die vielen bij bombardementen, staan families voor een onmogelijke keuze: blijven met het risico te worden gebombardeerd of vluchten met het risico te worden neergeschoten of op een mijn te stappen.

Geen scholen
"Kinderen hebben geen jeugd meer, ze zijn vergeten hoe het is om kind te zijn", zegt Aoun* (Raashida's vader). "Er zijn geen scholen meer, geen speelgoed. Zelfs als kinderen wel naar school konden, dan hadden ze daar alleen geleerd om te vechten... Mijn zoon hoort in het laatste jaar van de basisschool te zitten, maar hij kan nog altijd niet lezen en schrijven."

'Giftige stress'
Uit recent onderzoek van Save the Children naar de geestelijke gezondheid van kinderen die IS in het noorden van Irak ontvluchtten, bleek dat veel van de ondervraagde kinderen tekenen vertonen van ‘giftige stress’, waarbij het lichaam in een constante ‘vecht’ of ‘vlucht’-modus staat. Het verlies van naasten bleek de belangrijkste oorzaak; 90% van de ondervraagde kinderen was minstens een familielid kwijtgeraakt door dood, scheiding tijdens de vlucht of door ontvoering.

Het grootste deel van de burgers is de stad ontvlucht, volgens sommige schattingen zijn er nog tussen 18.000 en 25.000 mensen, van wie bijna de helft kind. Door de ontoegankelijkheid van Raqqa is moeilijk te beoordelen hoe de kinderen er aan toe zijn. Maar degenen die konden ontsnappen schetsen een gruwelijk beeld.
 
Psychologische hulp nodig
Directeur Pim Kraan van Save the Children: "Kinderen en hun families moeten Raqqa op een veilige manier kunnen verlaten. En het is van groot belang dat ze psychologische hulp krijgen bij het verwerken van trauma’s. Ze kunnen normaal lijken, maar van binnen worden velen gepijnigd door wat ze hebben gezien. Ze hebben niet gevraagd om de nachtmerries, om de beelden op hun netvlies van naasten die voor hun ogen stierven. We veroordelen een hele generatie tot levenslang lijden als we hen niet helpen met hun geestelijke gezondheid."
 
Save the Children helpt kinderen en gezinnen die wegvluchten met schoon water en sanitair, veilige plekken om te spelen, het krijgen van psychologische hulp en met tijdelijke klaslokaaltjes. Verder werkt Save the Children aan het opzetten van een mobiele gezondheidspost, het uitdelen van voedsel en opvang voor de langere termijn.


* Naam gewijzigd ter bescherming

Help de kinderen van Raqqa om over hun nachtmerries heen te komen

Doneer nu