Abdikadir (14 maanden), Somalië

Abdikadir weegt 4,9 kilo,
terwijl hij eigenlijk 8 kilo hoort te wegen.

Hulp voor Jemen, Zuid-Soedan, Nigeria en Somalië

Honger en droogte slaan in alle hevigheid toe in de Hoorn van Afrika, Jemen, Zuid-Soedan en Nigeria. Miljoenen mensen staan aan de rand van een hongersnood; ze hebben dringend schoon water, voedsel, zorg en onderdak nodig. Als er nu geen noodhulp op gang komt, zullen volgens de VN 80.000 mensen sterven.

Veertien Nederlandse hulporganisaties die samenwerken in de Dutch Relief Alliance (DRA) zorgen samen voor levensreddende noodhulp in de zwaarst getroffen gebieden en helpen mensen op de vlucht. In totaal zijn volgens de VN wereldwijd ruim 65 miljoen mensen van huis en haard verdreven vanwege conflicten, natuurgeweld of armoede.

Geoff Andrews, namens ZOA voorzitter van de DRA, waarschuwt: “De wereld wordt geteisterd door crises. Er zijn conflicten en droogte in het Midden Oosten, Somalië, Zuid-Soedan, Nigeria, er is geweld Oekraïne. Het aantal mensen op de vlucht blijft stijgen; vaak gaat het om arme mensen in verschrikkelijke omstandigheden die vrezen voor hun leven. Tegelijkertijd staan budgetten voor noodhulp zwaar onder druk. Met de verkiezingen in aantocht willen we duidelijk maken dat noodhulp levens redt. Daar moet voldoende geld voor vrijgemaakt worden.”

De DRA is trots op wat sinds de oprichting ruim twee jaar geleden is bereikt. De veertien organisaties hebben bijna een miljoen mensen aan voedsel geholpen. Meer dan 2 miljoen mensen hebben weer toegang tot schoon water, sanitair of hygiëne-pakketten. Andrews legt uit: “In geval van acute crises als aardbevingen zijn de organisaties binnen 72 uur ter plekke samen aan de slag. Maar er moet nog veel meer gebeuren om mensen in nood te blijven helpen.”

Video over resultaten DRA
Om dat te benadrukken lanceren de veertien hulporganisaties vandaag via social media de video Wat Heeft Noodhulp Ooit Iemand Opgeleverd. Die is gebaseerd op de scene What Have The Romans Ever Done For Anyone uit de film Life of Brian van Monty Python. De video gaat over een groep demonstranten die optrekt naar de Tweede Kamer om te protesteren tegen geld voor noodhulp. Tijdens de busreis komen ze erachter hoeveel mensen de afgelopen jaren geholpen of zelfs gered zijn met hulp van de Nederlandse organisaties.

Kinderen sterven van de honger.

Jouw hulp is dringend nodig. Doneer vandaag nog!

Doneer nu